• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arnaut odlazi iz Beograda zbog Ganića?

Ukoliko Ejup Ganić bude izručen Srbiji predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić planira da povuče iz Beograda ambasadora BiH Borišu Arnauta.

 Arnaut odlazi iz Beograda zbog Ganića? Izvor: MONDO

"Večernje novosti", pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu, pišu da bi Arnaut mogao ekspresno da se vrati kući, iako je došao u Srbiju prije sedam dana i još nije predao akreditivna pisma predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Prema izvoru "Večernjih novosti", u Silajdžićevom kabinetu su ogorčeni hapšenjem bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i u kontaktima sa stranim ambasadama, najavljuju da će, ako ga Britanija izruči Srbiji, vratiti Arnauta.

Time će, navodi list, slučaj Arnauta dobiti treće "poluvrijeme", iako već važi za nezabilježen diplomatski slučaj.

Arnaut je dva puta kandidovan za ambasadora BiH. Prvi put ga Beograd nije prihvatio zbog umiješanosti u aferu oko davanja državljanstava mudžahedinima u BiH.

Ipak, poslije tri godine i diplomatskih kontakata na relaciji Beograd - Ankara - Sarajevo, on je postao prihvatljiv za Beograd u koji je stigao 1. marta.

Predao je kopije akreditivnih pisama u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i od tog momenta mogao je da komunicira sa svim nivoima vlasti, izuzev sa predsjednikom Srbije.

Kako za "Večernje novosti" kaže profesor na Diplomatskoj akademiji i bivši ambasador Dejan Janča, od trenutka kada se predaju kopije akreditiva obično prođe sedmica-dvije, dok se originali ne uruče i predsjedniku države domaćina.

Janča se ne sjeća da je u diplomatskoj praksi bilo povlačenja ambasadora u samom finišu tehničke procedure postavljenja.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE