• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija poslala zahtjev za izručenje Ganića

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Velikoj Britaniji molbu za izručenje Ejupa Ganića. Silajdžić povlači iz Beograda ambasadora BiH Borišu Arnauta.

 Srbija poslala zahtjev za izručenje Ganića Izvor: MONDO

Ministarstvo pravde Srbije je saopštilo da je u srijedu nadležnim organima Velike Britanije uputilo molbu za izručenje bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića.

Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji radi predaje Ganića (64) Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Britanski sud odredio je da Srbija molbu za izručenje Ganića i prateću sudsku dokumentaciju treba da dostavi do 7. aprila.

Osim Srbije izručenje Ganića od Velike Britanije zatražila je i BiH.

Ambasada Velike Britanije u BiH nema informacije da li je zahtjev za izručenje Ejupa Ganića BiH stigao u britanske pravosudne organe, rekla je Srni portparol Ambasade Biljana Ristović.

"Taj zahtjev je trebalo da dospije u Osnovni sud u Londonu. Očekujemo da nas o tome narednih dana obavijeste, iako za to nemaju obavezu, jer je riječ o pravnim stvarima", istakla je Ristovićeva.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić ponovio je za Srnu da je ova institucija 2. marta redovnim putem uputila zahtjev za Ganićevo izručenje.

On nije želio da komentariše bilo kakve spekulacije u vezi sa određenim nepravilnostima i nepreciznostima koje prate ovaj transfer, kao ni razloge zbog kojih je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić otišao u London, a koje pojedini mediji dovode u vezu sa intervencijom u slučaju "Ganić".

U britanskom Forin ofisu, Ministarstvu unutrašnjih poslova Velike Britanije Srni su u srijedu rekli da ne žele da komentarišu pitanja u vezi sa izručenjem, jer to nije u skladu sa nacionalnom politikom.

I dok se čeka na sljedeću odluku suda, mediji u regionu pišu o zaoštravanju odnosa na liniji Beograd-Sarajevo.

Kako pišu "Večernje novosti" predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić planira da povuče iz Beograda ambasadora Borišu Arnauta.

Iako je Arnaut došao u Srbiju prije nedjelju dana i još nije predao akreditivna pisma predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, mogao bi ekspresno da se vrati kući, pišu "Novosti".

U Silajdžićevom kabinetu ogorčeni su hapšenjem bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i u kontaktima sa stranim ambasadama, najavljuju da će, ako ga Britanija izruči Srbiji, vratiti Arnauta.

Tako će slučaj Arnaut dobiti treće ”poluvrijeme”, iako već važi za nezabilježen diplomatski slučaj.

Arnaut je dva puta kandidovan za ambasadora BiH. Prvi put ga Beograd nije prihvatio zbog umiješanosti u aferu oko davanja državljanstava mudžahedinima u BiH. Ipak, poslije tri godine i diplomatskih kontakata na relaciji Beograd - Ankara - Sarajevo, on je postao prihvatljiv za Beograd u koji je stigao 1. marta.

Predao je kopije akreditivnih pisama u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i od tog momenta mogao je da komunicira sa svim nivoima vlasti, izuzev sa predsjednikom Srbije.

Lider SDA Sulejman Tihić ocijenio je da je zahtjev Srbije za ekstradiciju ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića uticalo na ponovno pogoršanje stanja kako unutar BiH, tako i odnosa na relaciji BiH - Srbija.

"Tokom rata na prostoru BiH je bilo zločina, ali za te zločine treba da odgovaraju neki drugi ljudi, a ne Ganić", rekao je Tihić u telefonskoj izjavi Tanjugu iz Sarajeva.

On podsjeća da je politički stav SDA da Ganić nije činio niti je zataškavao zločine i da vjeruje da će on biti pušten iz pritvora u Velikoj Britaniji i da neće biti isporučen Srbiji.

"Upravo sada kada smo se nadali da su neke stvari između BiH i Srbije krenule u dobrom pravcu, posebno nakon izjava predsednika Tadića da Srbija neće podržati cepanje BiH i najava o usvajanju rezolucije o Srebrenici, došao je ovaj zahtev za ekstradiciju Ganića", rekao je Tihić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE