• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ejup Ganić pušten iz pritvora

Ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, koji se u Srbiji tereti za ratne zločine, izašao je iz londonskog pritvora

 Ejup Ganić pušten iz pritvora Izvor: MONDO

Ganić se našao na slobodi nakon što je Viši sud u Londonu prihvatio kauciju od 300.000 funti.

Ganićev pravni tim sugerisao mu je da do okončanja procesa u Velikoj Britaniji, ne daje izjave za medije, prenijela je Federelna televizija. On će u narednom periodu boraviti na adresi u centru Londona, moraće redovno da se javlja policiji i preko noći neće smjeti da izlazi iz objekta u kojem boravi.

Sljedeće ročište pred Višim sudom u Londonu zakazano je za 25. mart, kada će se raspravljati o validnosti zahtjeva Srbije za njegovim izručenjem.Viši sud u Londonu danas je odlučio da pusti na uslovnu slobodu uz striktne uslove jednog od ratnih lidera bosanskih muslimana Ganića, koji je optužen za ratne zločine u Sarajevu 1992. godine.

Sud je saopštio da je kauciju od 300.000 funti platila "anonimna dama koja posjeduje značajna sredstva".Ranije je pojašnjeno da će Ganić, ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, morati da ostane u Londonu najmanje do 14. aprila, kada bi bilo održano ročište na kome Srbija treba da izloži cijeli slučaj zbog kojeg traži izručenje.

Bivši član ratnog predsjedništva BiH uhapšen je na londonskom aerodromu po zahtjevu Srbije zbog počinjenih ratnih zločina 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nad tadašnjim pripadnicima JNA.

Delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) predala je u četvrtak ambasadoru Velike Britanije u BiH Majklu Tejtamu peticiju sa više od 30.000 potpisa kojom se zahtijeva puštanje na slobodu iz britanskog zatvora bišeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić  otputovao je u London, kako bi pružio podršku Ganiću.  O odlasku Silajdžića u London u srijedu nije bilo riječi na sjednici Predsjedništva BiH, i njegova posjeta Velikoj Britaniji, prema stavu Republike Srpske, nema zvaničan karakter.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je dobra vijest da je britanski sud odlučio da se jedan od ratnih lidera bosanskih muslimana Ejup Ganić, koji se u Srbiji tereti za ratne zločine - brani sa slobode.

Incko je naveo da Ganić, prema međunarodnim ugovorima, treba da bude izručen Sarajevu.
"Dobre su vijesti da je Ganić pušten na slobodu uz kauciju. Dobro je da može da se brani sa slobode, i to će sigurno olakšati situaciju", rekao je Incko novinarima u Beču.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da bi Silajdžić zloupotrebio svoju funkciju i poslao lošu poruku RS, ako bi posjetio Ganića u pritvoru.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odluka o puštanju na privremenu slobodu jednog od ratnih lidera bosanskih muslimana Ejupa Ganića proceduralno pitanje i izrazio uvjerenje da će prilikom donošenja odluke o zahtjevu Beograda za njegovim izručenjem "ozbiljno biti razmotreni dokazi Srbije".

"To je proceduralno pitanje. Odluka o suštinskom pitanju - da li će on biti izručen Srbiji ili ne - nije doneta", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je podsjetio da je Ganiću oduzet pasoš i objasnio da se današnja odluka britanskog suda ticala samo toga da li će do konačne odluke ostati u pritvoru ili će biti na slobodi u Velikoj Britaniji.

"Mi očekujemo da će se u odluci o suštinskom pitanju ozbiljno imati u vidu argumenti i dokazi koje ima Srbija", rekao je Dačić.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz nazvao je deprimirajućom današnju odluku Višeg suda u Londonu kojom je Ganić pušten na privremenu slobodu s obzirom na dosadašnje, kako ih je nazvao, "sudanije" Bošnjacima odgovornim za ratne zločine nad Srbima u Haškom tribunalu i Sudu BiH.

"Očekujem da će pravosuđe Velike Britanije ipak ispoštovati zahtjev Srbije za izručenje Ganića kako bi se ovaj ratni lider konačno suočio sa pravdom i odgovarao za ratne zločine počinjene nad srpskim narodom", rekao je Ćurguz Srni.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS smatra da je odluka Višeg suda u Londonu "donekle pozitivna" jer Ganić nije definitivno pušten na slobodu, već na uslovnu slobodu.

"Izručenje Ganića BiH i suđenje pred domaćim institucijama predstavljalo bi veliku farsu, kao što je to slučaj i sa ostalim Bošnjacima osumnjičenim za ratne zločine nad Srbima", upozorio je Mitrović u izjavi Srni.

Za predsjednika Saveza logoraša RS Branislava Dukića ovakva odluka je nastavak povlastica koje u međunarodnoj zajednici uživaju ratni zločinci odgovrni za zločine nad srpskim narodom u BiH.
.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE