• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biznismen Jovo Vidović "na tapeti" policije

Više policijskih agencija BiH i tužilaštava, kao i Poreska uprava vode istragu protiv banjalučkog biznismena Jovana Vidovića, saznaje Srna.

 Biznismen Jovo Vidović "na tapeti" policije Izvor: MONDO

Istraga se, prema navodima agencije, vodi zbog pranja novca, utaje poreza i zloupotrebe procesa privatizacije državnog kapitala, saznaje Srna iz izvora bliskih policiji RS.

Istraga se vodi u Urbanističkom zavodu, čiji je većinski vlasnik Vidović, u njegovom auto-servisu, zatim o slučaju izgradnje poslovno-stambenog objekta na zemljištu Poljoprivrednog instituta u naselju Budžak u Banjaluci, kao i u drugim preduzećima koja su u njegovom vlasništvu, naveo je isti izvor.

Srna saznaje da Vidović posjeduje 20 preduzeća u kojima je većinski vlasnik.

Banjalučki biznismen Jovan Vidović, koji u svom vlasništvu ima više od 10 preduzeća, samo u Urbanističkom zavodu RS oštetio je entitetski budžet za više od milion KM izbjegavajući plaćanje poreza, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Kontrola Poreske uprave u Urbanističkom zavodu još je u toku, a ne može se sa sigurnošću reći kada će biti završena, rekla je portparol Uprave Mila Štrkić.

Način poslovanja Urbanističkog zavoda sljedeće sedmice će kontrolisati i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO), rekao je portparol Uprave Ratko Kovačević, dodajući da su izdati nalozi za kontrolu i da se samo čeka da u Urbanističkom zavodu svoj posao završe inspektori Poreske uprave, kako bi s radom počeli inspektori UIO.

Osim neplaćanja direktnih poreza vjeruje se da Vidović nije plaćao PDV na višemilionske transakcije između svojih preduzeća, piše list.

"Glas Srpske" objavio je spisak od 174 projekta koje je Urbanistički zavod besplatno radio za Vidovićeve firme u Banjaluci. Ukupna vrijednost tih poslova iznosi oko pet miliona maraka. Izvor u Urbanističkom zavodu kaže da je Vidović tako izbjegao plaćanje poreza za te usluge u iznosu od oko milion maraka.

Vidović u Urbanističkom zavodu ima udio od 48,88 odsto. On je Vladi RS, koja već dugo pokušava da Zavod koji je od strateškog interesa za RS vrati u vlasništvo, uputio pismo namjere za prodaju paketa akcija preduzeća u kojem je obavještava da posjeduje 1.037.892 akcije koje prodaje po cijeni od 2,91 marku, što ukupno iznosi 3.020.265 KM. U međuvremenu Vidović je uticao da Skupština akcionara donese odluku o prodaji imovine zavoda RS, kao i zgrade Zavoda koja se nalazi u centru Banjaluke.

Specijalno tužilaštvo RS vodi istrage o poslovanju Vidovića u predmetu "Poljoprivredni institut RS" u vezi sa izgradnjom i prodajom oko 60 stanova u Banjaluci, čiji su investitori bili Vidović i taj institut.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE