• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gardijan: Hapšenje Ganića političko pitanje

Slučaj hapšenja i zadržavanja u pritvoru bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića je političko pitanje, piše britanski dnevnik "Gardijan".

 Gardijan: Hapšenje Ganića političko pitanje Izvor: MONDO

List ističe da je zahtjev za izručenje uputila Srbija zbog ubistava vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, dok je sama BiH danas i dalje duboko etnički podijeljena.

"Gardijan" prenoseći oprečna regovanja iz Sarajeva i Banjaluke na mogućnost da Velika Britanija izruči Ganića Srbiji, navodi da je bivši član ratnog Predsjedništva BiH uhapšen istog dana kada je pred sudom u Hagu počeo sudski proces Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku Republike Srpske.

Na naslovnoj strani drugog britanskog dnevnika "Dejli telegraf" nalazi se fotografija Dajane Dženkins ili Sanele Ćatić, izbjeglice iz Sarajeva koja se u Engleskoj udala za jednog od vodećih bankara i koja je dala 300.000 funti da bi Ganić bio pušten iz pritvora.

"Dejli telegraf" prenosi da je Dajana Dženkins, iako nikada nije srela Ganića, osjetila potrebu da nešto učini za njega.

Dajana ipak, ne živi u Velikoj Britaniji koju je napustila zato što ju je tretirala kao, kako piše list, istočno-evropsku sponzorušu. Ona trenutno živi u Malibuu.

Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu na zahtjev Srbije koja ga je optužila za zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine kada su ubijena 42 nenaoružana vojnika u povlačenju iz BiH.

Viši sud u Londonu u četvrtak je odlučio da pusti Ganića na uslovnu slobodu, uz striktne uslove. Ganić će u narednom periodu boraviti na adresi u centru Londona, moraće redovno da se javlja policiji i preko noći neće smjeti da izlazi iz objekta u kojem boravi.   

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE