• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatski logoraši: Silajdžić "dželat"

Hrvatski logoraši odlučili su da ne poštuju funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sve dotle dok je bude obavljao Haris Silajdžić kojeg doživljavaju kao "dželata".

 Hrvatski logoraši: Silajdžić "dželat" Izvor: MONDO

"Šef države BiH od prije nekoliko dana je dželat Haris Silajdžić i to je razlog zbog kojeg mi ne uvažavamu tu funkciju", rekao je za "Politiku" predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika, sugerišući da je Silajdžić, zajedno sa Alijom Izetbegovićem, formirao i držao pod kontrolom sve logore, a bilo ih je više od 300, u kojima su bili zatočeni Hrvati.

Predsjednik udruženja hrvatskih logoraša prisjeća se kako je šef logora u kojem je on bio zatvoren stalno ponavljao: "Bez Alije i Harisa niko vas ne može odavde izbaviti".

Hrvatski logoraši istovremeno smatraju da direktnu odgovornost za zločine počinjene nad hrvatskim narodom u dolini Neretve i srednjoj Bosni snosi, prije svih, Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH koji je 1. marta uhapšen u Londonu na zahtjev Srbije.

"Ganić bi morao da objasni tužilaštvu, svejedno da li u Srbiji, BiH, ili drugdje, kakva je bila njegova uloga u akciji koju su muslimanske snage 1994. godine izvele u srednjoj Bosni, kao i one izvršene 1993. godine u dolini Neretve", rekao je Zelenika.

Napomenuo je da je general Armije BiH Sefer Halilović, koji je bio osumnjičen za akciju "Neretva 1993", u kojoj je u selu Grabovica ubijeno 33 hrvatska civila, izjavio pred sudom u Hagu da je "zločin u Grabovici planirao tadašnji državni vrh".

"Zločin u Grabovici može se uporediti sa zločinom koji se desio u Srebrenici u kojoj jeste poginulo mnogo muslimana, ali među poginulim bilo je dosta i vojnika. U Grabovici, međutim, nije bilo druge vojske osim Armije BiH koja je izvršila zločin nad nedužnim i nenaoružanim civilima", objasnio je predsjednik hrvatskih logoraša.

Ganić je ovaj pokolj, dodaje on, okvalifikovao kao "incident", upoređujući ga sa "sudarom dva automobila".

"To je i sramno i nehumano od čovjeka koji je bio `vrh` tadašnjeg državnog vrha koji je, prema Halilovićevim riječima, osmislio, organizovao i proveo akciju `Neretva 1993`", naglasio je Zelenika, koji reakcije Bošnjaka na Ganićevo hapšenje doživljava kao "najveći pritisak na pravosudne institucije".

Manipuliše se, dodaje on, i studentima koji na ulicama uzvikuju "Vratite nam profesora", a koji ne znaju da se "njihov profesor u ratu nije bavio svojom profesijom, nego je osmišljao najmonstruoznije zločine koje je počinila Armija BiH nad Hrvatima i Srbima".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE