• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH centar za distribuciju droge?

BiH se smatra "centrom za distribuciju" droge prema susjednim državama u kojoj grupe krijumčara droge nemaju posebno etničko obilježje.

 BiH centar za distribuciju droge? Izvor: MONDO

Braća Šarić iz Pljevalja, prema ocjeni američke DEA-e, uz zaštitu crnogorskog političkog vođstva, preuzela su glavne tokove distribucije kokainSa akcijom "Balkanski ratnik", koja je pokrenuta sredinom decembra prošle godine, osim zaplijene više od dvije tone kokaina, povezuje se i niz ubistava, među kojima i likvidacija Mladena Popovića (40) iz Klopča kraj Zenice, koga je 17. januara kod Pule ubio Dino Martinović, pišu hrvatski mediji

Evropol, DEA i Interpol objavili su niz publikacija u kojima se daje presjek stanja organizovanog kriminala i tržišta drogom na jugoistoku Evrope. Dokument Evropola, podijelio je evropsko područje u tzv. "kriminalne kocke". Policajci Evropola, osim dijela dokumenta koji je javni, u saradnji sa državama članicama i drugim policijama, izradili su i tajni dio dokumenta, sa oznakom povjerljivo, koji sadrži podatke o glavnim klanovima i nosiocima pojedinih oblika organizovanog kriminala. U javnom dijelu dokumenta navode se i specifičnosti kriminalnih aktivnosti pojedinih grupa prema etničkoj, ali i teritorijalnoj podjeli.

Prema izvještaju Savjeta Evrope o stanju organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi - KARPO /CARPO/ , Albanija je označena kao tranzitno područje, a albanske grupe kao ključne u trgovini heroinom u regiji, dok manje poslove daju grupama drugih nacionalnosti.

Za Albaniju je karakteristična i visoka disciplinovanost i tajnost, a albanska policija nadzire dvadesetak grupa krijumčara droge, navodi se u izvještajuU dokumentu se navodi da su u Crnoj Gori dileri rodbinski povezani i umješani u ubistva, otmice i iznude, te da je luka Bar jedno od odredišta kokaina iz Južne Amerike. Hrvatska je obilježena kao jedna od ključnih na "balkanskoj ruti", a Evropol smatra da ima nekoliko kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem droge, podijeljenih po teritorijalnoj pripadnosti i rodbinskim vezama. Novac od prodaje droge uglavnom se investira u nekretnine.
U dokumentu se navodi da je Srbija dio balkanske rute, te da je u akciji "Sablja" razbijeno nekoliko narkogrupa.

Zemunski klan imao je šest podgrupa. Ozloglašen po pribjegavanju sili u disciplinovanju svojih članova i zastrašivanju svih koji mu se nađu na putu, navodi se u dokumentu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE