• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitar Vasiljević ranije na slobodi

Bivši pripadnik "Bijelih orlova" Mitar Vasiljević oslobođen iz zatvora u Austriji. U Višegradu mu u petak naveče priređen doček.

 Mitar Vasiljević ranije na slobodi Izvor: MONDO

Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson odobrio je zahtjev za ranije puštanje na slobodu bivšeg pripadnika Belih orlova Mitra Vasiljevića, nakon što je odslužio dve trećine 15-godišnje kazne za zločine počinjene u Višegradu. 1992. godine.

Kolona automobila, koja je na pola puta između Sarajeva i Višegrada dočekala Vasiljevića, stigla je uz zvuke sirena na Trg palih boraca u Višegradu gdje joj je, uz trubače i orkestar iz Užica, priređena dobrodošlica.

Nakon izlaska iz automobila, Vasiljević je rekao da nikad u životu nije bio srećniji.

On je rekao da je presuda Haškog tribunala 100 odsto nepravedna i da je zasnovana na nizu laži.

Njegova kćerka Marina zahvalila je svima koji su priredili doček njenom ocu u Višegradu.

Vasiljević je pravosnažno osuđen u februaru 2004. godine zbog zločina nad muslimanskim stanovništvom u Višegradu i okolini, a na izdržavanju kazne bio je u zatvoru u Austriji. Uhapsili su ga pripadnici SFOR-a 25. januara 2000. godine i istog dana je prebačen u pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu.

Njegovo puštanje na slobodu odobrio je predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson.

"Zločini za koje je Vasiljević osuđen su veoma teški. Smatram da je ovo faktor protiv njegovog ranijeg puštanja. Budući da je od 25. januara 2010. godine Vasiljević odslužio dve trećine kazne i uzimajući u obzir da su druge osuđene osobe u sličnim situacijama bile podobne za ranije puštanje, smatram da ovaj faktor podržava ranije puštanje,
navodi se u odluci Robinsona.

Budući da je Vasiljević uhapšen 25. januara 2000. godine, Robinson podsjeća da je iz zatvora u Austriji, gdje je upućen na odsluženje kazne i Austrijske vlade, stigla obavijest da je "u skladu s tamošnjim zakonima" podoban za ranije puštanje.

Uz obavijest je naglašeno da je Vasiljević pokazao “vrlo dobro ponašanje” tokom većeg dijela svog boravka u zatvoru, i da je “radio u kuhinji ove institucije i postigao dobre rezultate u svom poslu”.

U korist ranijeg puštanja, kako to navodi Robinson, ide i činjenica da je Vasiljević ostvario “značajnu saradnju s Tužilaštvom” u Hagu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(agencije/MONDO, na slici: Višegrad)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE