• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH centar za distribuciju droge

BiH se smatra "centrom za distribuciju" droge prema susjednim državama, u kojoj grupe krijumčara droge nemaju posebno etničko obilježje.

 BiH centar za distribuciju droge Izvor: MONDO

Braća Šarić iz Pljevalja, prema ocjeni američke DEA, uz zaštitu crnogorskog političkog vođstva, preuzela su glavne tokove distribucije kokaina za zapadnoevropsko tržište, piše "Glas Srpske".

Sa akcijom "Balkanski ratnik", koja je pokrenuta sredinom decembra prošle godine, osim zapljene više od dvije tone kokaina, povezuje se i niz ubistava, među kojima i likvidacija Mladena Popovića (40) iz Klopča kraj Zenice, koga je 17. januara kod Pule ubio Dino Martinović, pišu hrvatski mediji.

Evropol, DEA i Interpol objavili su niz publikacija u kojima se daje presjek stanja organizovanog kriminala i tržišta drogom na jugoistoku Evrope. Dokument Evropola podijelio je evropsko područje u tzv. "kriminalne kocke".

Prema izvještaju Savjeta Evrope o stanju organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi - KARPO, Albanija je označena kao tranzitno područje, a albanske grupe kao ključne u trgovini heroinom u regiji, dok manje poslove daju grupama drugih nacionalnosti.

Za Albaniju je karakteristična i visoka disciplinovanost i tajnost, a albanska policija nadgleda dvadesetak grupa krijumčara droge, navodi se u izvještaju.

BiH se smatra "centrom za distribuciju" droge prema susjednim državama, u kojoj grupe krijumčara droge nemaju posebno etničko obilježje. U dokumentu se navodi da su u Crnoj Gori dileri rodbinski povezani i umiješani u ubistva, otmice i iznude, te da je luka Bar jedno od odredišta kokaina iz Južne Amerike.

Hrvatska je obilježena kao jedna od ključnih na "balkanskoj ruti", a Evropol smatra da ima nekoliko kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem droge, podijeljenih po teritorijalnoj pripadnosti i rodbinskim vezama. Novac od prodaje droge uglavnom se investira u nekretnine.

U dokumentu se navodi da je Srbija dio balkanske rute, te da je u akciji "Sablja" razbijeno nekoliko narko-grupa.

"Zemunski klan" imao je šest podgrupa. Ozloglašen je po pribjegavanju sili u disciplinovanju svojih članova i zastrašivanju svih koji mu se nađu na putu, navodi se u dokumentu.

Policajci Evropola, u svom dijelu dokumenta koji je javni, u saradnji sa državama članicama i drugim policijama, izradili su i tajni dio dokumenta, sa oznakom povjerljivo, koji sadrži podatke o glavnim klanovima i nosiocima pojedinih oblika organizovanog kriminala. U javnom dijelu dokumenta navode se i specifičnosti kriminalnih aktivnosti pojedinih grupa prema etničkoj, ali i teritorijalnoj podjeli.
Policije

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko najavio je da hrvatska policija zajedno sa srpskim kolegama kreće u rat protiv organizovanog kriminala.

Zbog toga će se između hrvatskih i srpskih policajaca početi organizovati sedmični sastanci.

U emisiji Otvoreno HRT-a sagovornici su se složili da je saradnja policija u Hrvatskoj i Srbiji izvrsna, ali da to nije slučaj sa BiH i Crnom Gorom.

Sagovornici su se složili da se policije iz BiH i Crne Gore moraju aktivnije uključiti u zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE