• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubinje: Pobjeda nad vatrenom stihijom!

Autori mondo.ba Autori SRNA

Svi požari na području Ljubinja ugašeni. CZ RS nema informacija o velikim požarima u Hercegovini, požar na Čvrsnici i dalje aktivan...

Svi požari na području Ljubinja su ugašeni, potvrdio je komandir Vatrogasne jedinice Ljubinje Miodrag Ilić. Helikopter Oružanih snaga BiH je na ovom području gasio požar od ponedjeljka naveče, a posljednje nadlijetanje bilo je jutros u 8.15 časova.

U petodnevnom požaru velikih razmjera kakav ne pamte ni najstariji stanovnici ove opštine izgorjele su hiljade hektara šume i niskog rastinja, objekti, stoka, te četrdesetak električnih stubova.

Najviše je stradala imovina porodice Škorić, kojima je izgorjela štala sa sitnom i krupnom stokom, te pomoćni objekat sa 500 bala sijena.

Sa vatrenom stihijom danonoćno su se borili nedovoljno opremljeni ljubinjski vatrogasci, radnici opštinske uprave, mještani, a u pomoć su im dolazili i vatrogasci iz Trebinja, Gacka i Nevesinja.

Pomoć Ljubinju uputili su Vlada Republike Srpske, te gradovi Banjaluka, Prijedor i Bijeljina.

CZ RS: NEMA INFORMACIJA O VELIKIM POŽARIMA U HERCEGOVINI

U Hercegovini u ovom trenutku nema informacija o velikim požarima, izjavio je jutros Srni portparol Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović.

"U Ljubinju je situacija mnogo bolja. Svi požari su pod kontrolom, ponegdje se iz požarišta vidi dim, a na terenu su u nadgledanju vatrogasci, civilna zaštita, vojnici i mještani", rekao je Stojanović.

U Bileći je aktivan i pod kontrolom požar na potezu Meka Gruda-Kačanj, istakao je on i napomenuo da je vatra na nepristupačnom terenu, te da se prati.

"U Trebinju, Nevesinju, Gacku i Berkovićima vatrogasci su imali više intervencija na manjim požarima i svi su ugašeni", dodao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, vatrogasci su imali uspješne intervencije i u Istočnom Sarajevu, Foči, Bijeljini i Banjaluci.

Stojanović je dodao da Republička uprava civilne zaštite motri situaciju, te preduzima mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

FBIH: POŽAR NA ČVRSNICI I DALJE AKTIVAN

Čvrsnici u opštini Jablanica u Federaciji BiH (FBiH) je i dalje aktivan, a problem u gašenju je nepristupačan teren zbog čega se očekuje djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je danas Srni da je problem u gašenju što se planini Čvrsnici ne može pristupiti strmovitim i kamenim liticama.

Prema njegovim riječima, vatrogasci će danas biti na samom platou Čvrsnice, gdje bi trebalo da vide da li požar može preći na plato.

"Trebalo bi odvojiti dio šume, da požar ne pređe u njenu unutrašnjost. Ako se pokaže da možemo preći nekih četiri do pet časova hoda sa određenom opremom za presijecanje vatre da se požar ne bi širio dalje, prešli bismo na taj dio požara", rekao je Solak.

Prema njegovim riječima, požar ne prijeti kućama, ni stanovništvu, ali da ne bi bilo dobro da zahvati visoku crnogoričnu i endemsku šumu na tom prostoru.

Solak je naveo da će danas na tom lokalitetu djelovati helikopter, iako su njegovi kapaciteti i mogućnosti ograničeni, jer zbog konfiguracije terena ne može doći iznad požarišta, već vodu mora bacati sa velike visine.

On je podsjetio da su požari oko grada Mostara, na područjima opštine Ravno, Gruda i Konjica uspješno ugašeni brzom intervencijom.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE