• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi na protestu u Mitrovici zatražili nastavak dijaloga

Kosovski Srbi su na mitingu u severnom delu Kosovske Mitrovice zatražili nastavak dijaloga Beograda i UNMIK administracije.

 Srbi na protestu u Mitrovici zatražili nastavak dijaloga Izvor: MONDO

Od međunarodne zajednice zatraženo je da poštuje važeću Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Na mitingu pod nazivom "Srbija - da, nezavisno Kosovo - nikada", predsednik Opštine Zvecan Dragiša Milović rekao je da Srbi poštuju Rezoluciju 1244 i da žele da nastave saradnju sa Kfor-om i UNMIK-om kako bi se na prostoru Kosova i Metohije ta rezolucija sprovela i implementirala.

“Kosovski Srbi su za mir i stabilnost u našim opštinama i u regionu i svi problemi koji se nameću, poput suda, železnice, policije mogu se rešavati mirno i razgovorima, dijalogom Beograda i UNMIK-a”, rekao je Milović.

“Ovo mišljenje podržavaju i mnogi koji rade u UNMIK administraciji. Jedan od njih je i regionalni šef Dzerard Galuči sa kojim će Srbi nastaviti da rade i sprovode Rezoluciju 1244. Galuči je jedino izjavio da se silom ne mogu nametati politička rešenja, da se silom jedino može destabilizovati ovaj prostor”, rekao je Galuči.

Milović je poručio da Beograd i Vlada Srbije jedino mogu da kažu: “EU - da, ali celovita Srbija sa Kosovom i Metohijom".

Vojni analitičar Milovan Drecun poručio je okupljenima da Srbija ni pod kojim izgovorom ne sme priznati lažnu državu Kosovo i naglasio da bitka za očuvanje Kosova i Metohije tek predstoji.

“Prvo što moramo da uradimo jeste da se spreči da Kosovo u SB dobije državnost što je zahvaljujući Rusiji, to do sada i urađeno. Druga faza je srpska diplomatija koja mora da iskoristi trenutnu situaciju i rešavanje kosovskog problema vrati u okvire UN gde bi se dogovorom Beograda i Prištine rešio istorijski spor”, kazao je Drecun.

On je dodao da Srbi svoju otadžbinu ne mogu da nose “na đonovima cipela” već da se svaki Srbin rađa, živi, uči i radi za svoju otadžbinu.

“To je naša Srbija. Ona je iznad naših života, porodica, a nema Srbije bez Kosova”, poručio je Drecun.

Nekoliko hiljada građana sa severa Kosova i Metohije su gromoglasno pozdravili vođu rok grupe” Riblja čorba” Boru Đorđevića koji je stihovima i pesmom podržao kosovske Srbe u njihovim legitimnim zahtevima.

Na protestu su okupljeni nosili državne zastave Srbije ali i zastave zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Protest je protekao mirno i bez incidenata.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE