• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić obećao pet miliona evra za Srbe u BiH

Autor SRNA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija pomoći sa oko pet i po miliona evra opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u kojima pretežno žive Srbi.

Na sastanka državnog rukovodstva Srbije sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Željkom Cvijanović, Vučić je rekao da je to veoma važno za građane Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Srbija prihvatila projekte koji su kandidovani i naglasio da je ovo period najbolje saradnje Srpske i Srbije.

"Republika Srpska je zahvalna Srbiji za ovu pomoć", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je dogovoreno formiranje tima za izradu deklaracije o zaštiti srpskog naroda, te da bi ovaj dokument u novembru trebalo da se nađe pred skupštinama Srpske i Srbije.

Poslije sastanka najviših zvaničnika Srbije i Srpske u Beogradu, Dodik je ukazao na važnost da se krene "u obračun" sa stereotipom koji govori o tome i često Srbe u BiH kvalifikuje kao "bosanske Srbe".

"Pričali smo i sa Srbima iz Hrvatske koji ne vole da im kažu da su 'hrvatski Srbi'. Mi smo jednostavno Srbi i želimo tom Deklaracijom da se na neki način na to osvrnemo", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je naglasio da je prije stotinu i više godina kada su počela razdvajanja Srba po imenu napravljena istorijska zbrka, te da je cilj deklaracije da se "osvrne" na tu činjenicu, kao i da će se raditi na "elementima za jezik i svemu ostalom što se odnosi na Srbe".

"Ono što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao - potrebno je da se donesu akcioni planovi, a to znači da će na materijalan način biti podržana sva programska opredjeljenja i da to, orjentaciono, bude novembar", rekao je Dodik.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je raduje što će brojni vrtići i ustanove u Srpskoj ponijeti ime "Srbija", jer ona to zaslužuje i jer je Srbija glavna uzdanica za Republiku Srpsku.

"Zaista smo zadovoljni zbog podrške i više od pet miliona evra za realizaciju vrlo konkretnih i životnih projekata", izjavila je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka na kom su dogovoreni projekti podrške Srbije u vrijednosti većoj od pet miliona evra za Srpsku i opštine u Federaciji BiH u kojima pretežno žive Srbi.

Ona je ocijenila da je današnji sastanak bio konstruktivan i potvrdio opredijeljenost da se zajedno radi i da se konkretizuju stvari na terenu.

"Kao što je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla, s obzirom na to da smo utvrdili termine zajedničke sjednice, u narednih mjesec dana imaćemo mnogo aktivnosti. Utoliko će saradnja biti veća i čvršća jer će Republika Srpska biti uključena u sve ove dobre inicijative", rekla je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, biće intenzivirane aktivnosti na realizaciji velikog programa razvoja Podrinja, na čemu Srpska radi godinama.

"Predstoji da se tamo definišu neki dodatni projekti i očekujemo tu konkretne stvari", rekla je ona.

Cvijanovićeva je rekla da je raduje i što će biti intenzivirana saradnja u oblasti školstva, što će podrazumijevati čvršće veze na svim nivoima obrazovanja.

Sastanku rukovodstva Srbije i Republike Srpske prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Dušan Vujović.

Cvijanović i Brnabić najavile su za početak novembra zajedničku sjednicu dvije vlade.

Premijerka Srpske je rekla da će time saradnja dvije vlade biti veća i čvršća.

Brnabić je rekla da će timovi dvije vlade nastaviti da rade intenzivno na dogovoru oko tačne agende te sjednice.

"To je još jedan dokaz kontinuiteta ove vlade sa prethodnom Vladom Srbije. To će biti prva zajednička sednica dve vlade u mandatu ove vlade Srbije", dodala je Brnabić.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

stjepanovic vuk stepski

Treba pripaziti da Doe novca dobijeno od Srbije nedobije krila,jer tako je kod Srba,ko nevoli sebe nevoli ni druge.

MONDO REPORTAŽE