• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Seobe" đaka u Banjaluci, nepismeni i Grejson Peri

Autor mondo.ba

U današnjem Mondo brifingu krećemo iz Banjaluke i preko Meksika i Sjeverne Koreje, vraćamo se u najveći grad RS.

 Mondo brifing 9. septembar 2017. Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Banjaluka: Đake iz OŠ "Branko Radičević" šalju u druge škole

Odbornici Skupštine Grada Banjaluka bi u oktobru trebalo da razmatraju nova upisna područja s ciljem da se dio učenika koji sada pripadaju OŠ "Branko Radičević" preusmjeri na druge škole čime bi se rasteretila ova obrazovna ustanova na Starčevici, potvrdio je Igor Radojičić za Glas Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke kaže da se nada da će se novo rješenje moći primjenjivati od idućeg polugodišta.

Nedostatak prostora u pomenutoj školi je problem već godinama, a kulminirao je prošle nedjelje otvorenim pismima roditelja zbog rasporeda smjena. Trajno rješenje je izgradnja škole, a u opciji su lokacije na Adi i Starčevici. To se zna već decenijama. Kad će se graditi - ne zna se.

Koliko nepismenih ima u BiH?

Gotovo tri odsto stanovnika BiH starijih od deset godina ne zna da čita i piše, čime je ova zemlja prva u regionu po procentu nepismenog stanovništva, piše Glas Srpske. Agencija za statistiku BiH objavila je podatke i o broju nepismenih stanovnika i informatičkoj pismenosti u BiH. Oni su dobijeni obradom podataka sa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljenog 2013. godine. Do sličnih podataka došli su i u Zavodu za statistiku RS. Analizom su obuhvaćeni stanovnici stariji od deset godina kojih je, prema Agenciji za statistiku BiH, popisano 3.018.115. Među njima je nepismenih 89.794, odnosno 2,82 odsto. Nepismenost je posebno izražena među ženama, pa podaci pokazuju da je nepismeno 4,8 odsto žena i 0,8 odsto muškaraca. U Srbiji je nepismenih 1,96 odsto, u Hrvatskoj 0,8 odsto, u Crnoj Gori 1,5 odsto. U RS, prema podacima Zavoda za statistiku RS, od 1.062.861 osobe starije od deset godina 34.923 odnosno 3,29 odsto su nepismene.

Amerikom haraju uragani, bio i zemljotres, čeka se cunami

Snažan zemljotres jači od osam stepeni po Rihteru pogodio je južnu obalu Meksika. Prema posljednjim informacijama, ovaj izuzetno snažan zemljotres pokrenuo je i cunami. Pacifički centar za upozorenje potvrdio je da zabilježen i cunami, pri kome je najveći talas iznosio 0,7 metara. Najmanje dvoje ljudi je poginulo, javili su meksički mediji. Navedeno je da zbog zemljotresa postoji opasnost od cunamija za Gvatemalu, Honduras, Meksiko, El Salvador i Kostariku.

Istovremeno, uragan Irma zahvatio je ostvra Terks i Kejkos u Atlantskom okeanu, koja su pod britanskom upravom, nakon što je ostavio pustoš za sobom širom Kariba, usmrtivši najmanje 14 osoba.

Denis Rodman: Kim i ja pjevamo karaoke

Bivši košarkaš šampionske ekipe Čikago Bulsa i jedna od najvećih NBA zvijezda devedesetih godina, Denis Rodman, rekao je da će pokušati da izgladi napete odnose Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. On je nekoliko puta posjetio lidera Sjeverne Koreje, Kim Džong Una i kaže da se njih dvojica ''zezaju cijelo vrijeme.''

''Smijemo se, pjevamo karaoke, bili smo na skijanju, na jahanju, radili smo mnogo kul stvari zajedno, ali jedva da smo razgovarali o politici'', slikovito je opisao Rodman druženje sa liderom kojeg pola svijeta optužuje da predstavlja nuklearnu opasnost.

Grejson Peri bio zvijezda dana u Banjaluci

"Grejson Peri oduševio Banjalučane", glasio bi klasičan naslov za ono što se dogodilo juče u Banjaluci. Odavno neki kulturni događaj nije izazvao toliko interesovanje kao otvaranje izložbe britanskog umjetnika Grejsona Perija u MSURS. Peri je prvo održao predavanje u Banskom dvoru, a kako je sve to proteklo pročitajte OVDE.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE