• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štajnberg pozvao lidere u BiH na zajedništvo

Zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg pozvao političke lidere u BiH da zajednički rade u interesu svih građana.

 Štajnberg pozvao lidere u BiH na zajedništvo Izvor: MONDO


Zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg pozvao je uoči posjete Balkanu naredne sedmice političke lidere u BiH da zajednički rade u interesu svih građana, te nastave postizati napredak u svjetlu predstojećih izbora i evropskih i evroatlantskih integracija.

Štajnberg je rekao da je od posebne važnosti u ovoj izbornoj godini da svi lideri stranaka imaju pozitivnu viziju zemlje, da izbjegnu podjele koje mogu onemogućiti napredak BiH i da omoguće postizanje daljeg napretka i nakon oktobarskih izbora, prenosi "Glas Amerike".

''Mi ne želimo da BiH zaostaje za svojim partnerima u regionu. Ona zaslužuje da bude na istom nivou kao i ostali u regionu, i mi ćemo uraditi što možemo kako bi taj proces olakšali'', rekao Štajnberg, koji će od 6. do 8. aprila posjetiti Sloveniju, BiH, Srbiju i Kosovo.

Štajnberg je istakao da se u BiH namjerava sastati sa članovima Predsjedništva, predstavnicima političkih stranaka, te visokom predstavnikom Valentinom Inckom kako bi ponudili podršku i podsticaj za dalji napredak u provođenju političkih reformi prije predstojećih izbora u oktobru.

"S obzirom na važnost ove izborne godine, mi pozivamo vladu i političke lidere da zajednički rade u interesu svih građana BiH. To znači nastavak postizanja napretka u svjetlu predstojećih izbora i integracije BiH u Evropu i evroatlantske institucije'', rekao je Štajnberg, kome će ovo biti četvrta posjeta Sarajevu.

On je naglasio da se liberalizacija viznog režima za BiH nalazi u rukama lidera u zemlji, ali da je pitanje da li oni shvataju da međusobne razlike moraju prevazići radi dobrobiti naroda.

''Vrata su otvorena za BiH da krene naprijed po pitanju liberalizacije viza i integracije. Pitanje je da li lideri u BiH vide širu sliku i da li shvataju da međusobne razlike moraju prevazići radi dobrobiti vlastitog naroda'', rekao je u utorak u Centru za strane novinare američkog Stejt departmenta Štajnberg.

On je istakao da će u posjetu ići sa španskim ministrom inostranih poslova Miguelom Martinesom, te dodao da je u svaku posjetu Balkanu išao sa jednim od evropskih kolega, što odražava tijesnu saradnju i zajedničku viziju.        

''Od početka mandata ove administracije jasno smo naglasili da su SAD i dalje predane izgradnji stabilnog i prosperitetnog Balkana, pružanjem pomoći svim balkanskim zemljama da ispune svoja evroatlantska nastojanja. Dio toga je i pomoć u uspostavljanju vladavine zakona, borbi protiv kriminala i korupcije i razvoja ekonomskih mogućnosti za sve stanovnike regiona'', rekao je Štajnberg.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE