• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moskva optužila Incka za srbofobiju

Autor SRNA

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Vladimir Safronkov rekao je da je posljednji izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pred Savjetom bezbjednosti UN "najneobjektivniji" u posljednjih osam godina.

Osim toga, Safronkov je optužio Incka za srbofobiju, prenijela je ruska agencija "Tass".

"Sadašnji dokument manje govori o realizaciji mirovnog sporazuma, a više predstavlja skup napada na Republiku Srpsku, izabranih tendenciozno, pristrasno što su, nažalost, već u sali prihvatile neke delegacije", rekao je Safronkov na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, iz Inckovog izveštaja "faktički proizilazi samo jedno - da su za sve probleme u BiH krivi samo Srbi".

"Svakome koje je iole upoznat sa situacijom u BiH, jasno je da je slika, koju je predstavio visoki predstavnik, daleko od stvarnosti, da dovodi u zabludu i pokazuje da je autor izgubio dodir sa realnošću", rekao je Safronkov.

DODIK: NASTAVAK SATANIZACIJE SRBA I SRPSKE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN "nastavio da laže o Srpskoj, a nije se ni osvrnuo na Federaciju BiH, ni na nivo BiH gdje vlast ne funkcioniše, gdje se ne sprovodi Reformska agenda". Dodik je naveo da su institucije Srpske dostavile svoj izvještaj, te da je ruski predstavnik koristio te materijale da bi obavijestio Savjet bezbjednosti o stvarnom stanju. "Incko je nastavio da laže o Srpskoj. Sve što je rekao o Srpskoj je slagao. Očito kupuje vrijeme i dobru platu od 24.000 evra", rekao je Dodik novinarima u Nevesinju komentarišući izvještaj o situaciji u BiH koji je Incko podnio juče Savjetu bezbjednosti UN i u kojem je iznio niz optužbi na račun Republike Srpske.

On je naveo da duboku zabrinutost izaziva to što Incko naginje ka neprikrivenoj srbofobiji, kao i to što je svoje svakodnevne aktivnosti sveo na razjašnjavanje odnosa sa Banjalukom i lobiranje za evroatlantske integracije BiH, uprkos sadržaju njegovog mandata i unutarpolitičkoj realnosti u zemlji gdje boravi.

Safronkov je podsjetio da Incko predstavlja "međunarodnu zajednicu u cjelini, a ne njene pojedine članove, i to po njegovom izboru".

"On je dužan da sprovodi usaglašenu liniju, a ne da izvršava nečije pojedinačne naloge i da se rukovodi ličnim animozitetima", istakao je Safronkov.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik u BiH "ne bi trebalo da se bavi antagonizmima, već dobrosavjesnim izvršavanjem svojih obaveza".

"Ovakav pristup podrazumijeva podsticanje procesa nacionalnog pomirenja, unutrašnjeg političkog uzajamno uvažavanog dijaloga, kompromisa i konsenzusa i, naravno, poštovanja mišljenja svih strana", istakao je Safronkov.

"Tass" napominje da je Rusija juče podržala rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o nastavku vojne operacije EU u BiH, ali je još jednom oštro kritikovala visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Incka.

U izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN, Incko je istakao napredak BiH u periodu od dvije decenije protekle od kraja krvavog građanskog rata, ali istovremeno je govorio o "izazovima" koji su ostali u primjeni Dejtonskog sporazuma.

Među njima, Incko je pomenuo teškoće u sprovođenju političkih reformi, kao i "aktivnosti i izjave predstavnika Republike Srpske", koje, prema njegovim riječima, "dovode u pitanje budućnost zemlje i osporavaju autoritet državnih struktura".

Sličnu tačku gledišta na zasjedanju su iskazali i predstavnici zapadnih zemalja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE