• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije iz BiH nakon presude hrvatskoj šestorki

Autor mondo.ba

Nakon presude i burnih dešavanja u Haškom tribunalu pristižu i rekacije političara iz BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) smatra da i današnja presuda Haškog tribunala šestorici lidera "Herceg-Bosne", kao i sve ranije presude ovog suda, nisu zadovoljile srpske žrtve.

"Zatvaranjem Haškog suda tu činjenicu niko neće moći da izmijeni i to će ostati mrlja u njegovom radu", rekao je Bosić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je stav ogromne većine Srba da je Haški tribunal institucija koja nije poslužila pomirenju u BiH.

Predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac nije želio da komentariše presudu Haškog tribunala.

Govereći o činjenici da je Haški tribunal današnjom presudom utvrdio umješanost Hrvatske u rat u BiH, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) rekao je da, prema postojećem međunarodnom pravu, ne postoji mogućnost tužbe za agresiju. On je rekao da dešavanja u Hagu nisu razlog zbog kojeg bi se trebala odgađati sjednica Predstavničkog doma.

"Naša pažnja treba biti okrenuta prema žrtvama zločina, a ne prema onima kojima se sudi", kazao je Džaferović.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević izjavila je da, nakon izricanja presude Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne, ima osjećaj gorčine jer Hrvatska nije osuđena za agresiju na BiH, za prvi ratni zločin koji je njena vojska počinila nad Srbima u Sijekovcu.

"Hrvatska nije osuđena za agresiju tamo gdje se ona i desila, a to je Krajina. Podsjećam vas da je regularna Hrvatska vojska tokom rata došla na par kilometara od Banjaluke, kao i na stravičan zločin nad Srbima u Mrkonjić Gradu, tako da jedino što možete osjetiti jeste gorčina što su krivci za sve to amnestirani", rekla je Pandurevićeva novinarima.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora HNS-a, odbacio je presudu u Hagu kao "neutemeljenu".

Ljubić smatra da prema objašnjenju suda nije dokazana zapovjedna i lična odgovornost.

"A osuđeni su za udruženi zločinački poduhvat i to govori o tome. Iskorišten je ideološko-politički kontekst za ne znam kakve ciljeve da bi se osudilo hrvatsko političko i vojno vodstvo u BiH, a spomenuti su i predstavnici Hrvatske", izjavio je Ljubić.

On smatra apsurdnim da u presudi Ratku Mladiću nije spomenut Karadžić i političko vodstvo Srba u BiH i Beogradu.

"Sve to govori da je od optužnice 2004. godine, preko prvostepene presude do ove danas sve dio jednog međunarodnog udruženog poduhvata", smatra Božo Ljubić.

Bivši predsjednik SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija prokomentirao je presudu "šestorki" tzv. Herceg-Bosne ističući kako se time zatvara knjiga Haškog tribunala "Zločin i kazna".

"Sud u Hagu se pokazao da je kao i sama demokratija čiji je dio daleko od savršenog ali, nažalost, boljeg nema", rekao je Lagumdžija.

Istakao je da je dokazano i presuđeno da je Republika Bosna i Hercegovina kao država i društvo zajedničkih vrijednosti trebala biti podijeljena i ubijena egzekucijom uvezenih zločinačkih projekata mračne prošlosti, prenijeli su sarajevski mediji.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE