• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakazana sjednica NSRS, opozicija smišlja plan

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne skupštine RS na čijem dnevnom redu su prijedlog budžeta RS i ekonomskih reformi po hitnom postupku, počeće 12. decembra.

 Zakazana sjednica NSRS, opozicija smišlja plan Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na današnjoj sjednici skupštinskog kolegijuma protiv predloženog dnevnog reda bila je opozicija. Poručili su da će pred početak zasjedanja donijeti konačan stav kako će se ponašati tog dana, ali i da imaju otvoreno nekoliko opcija.

- Sve je upitno – istakao je Nedeljko Glamočak (SDS).

Sjednica ima ukupno 11 tačaka , a osim spomenutih tu su i izmjene Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, prijedlog Zakona o doprinosima, zatim o dječijoj zaštiti, o registru zaposlenih korisnika budžetskih sredstava, prijedlog Zakona o Pravobranilaštvu RS, nacrt Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, prijedlog odluke o dugoročnom kao i kratkoročnom zaduživanju RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je istakao da je dnevni red posebne sjednice usvojen bez podrške opozicije.

- Njihova primjedba je bila da je narušen poslovnik, jer budžet nije išao prvo u nacrtu, ali Zakon o budžetskom sistemu poznaje i ovaj način usvajanja – kazao je Čubrilović.

Komentarišući mogućnost da opozicija ponovo fizički onemogući zasjedanje ili da, kao na prethodnoj sjednici, koriste pištaljke i drugo, Čubrilović je istakao da to „ne očekuje“.

- Ne očekujem penjanje na binu niti nerede. Opozicija će sigurno reagovati kako oni odluče. Treba da se krećemo u okviru poslovnika. Vidjećemo...- dodao je Čubrilović.

U SDS-u ocjenjuju da je Vlada RS u „svom maniru predložila dnevni red“, i po hitnom postupku uputila u proceduru set mjera koji trebaju da „trasiraju narednu godinu, život i ekonomski razvoj RS“.

Miroslav Brčkalo (PDP) je podvukao da na kolegijumu nisu čuli nikakvo obrazloženje razloga hitnosti ovakve procedure.

- Što se tiče naše reakcije, želim da poručim da nema te komisije koja može zaustaviti našu borbu za poštovanje ustava, zakona i poslovnika. Konkretne zaključke donijećemo na sjednicama klubova pred početak sjednice – istakao je Brčkalo.

Prema mišljenju Krste Jandrića (NDP) ovakvo ponašanje je „poniženje skupštine, opozicije i narodnih poslanika“, a dodao je i da ga brine što niko od vladajućih ne reaguje na bilo koji način.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE