• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oficir tzv. ABiH otpužen za granatiranje Doboja

Autor SRNA

Dobojska policija Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj protiv oficira tzv. Armije BiH zbog granatiranja Doboja.

Policijska uprava Doboj dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv bivšeg visokopozicioniranog oficira takozvane Armije BiH, osumnjičenog da je učestvovao u odlukama o odobravanju upotrebe artiljerijsko-raketnih oruđa radi neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva u Doboju 1992. godine.

Iz Policijske uprave Doboj saopšteno je da je Tužilaštvu 15. decembra dostavljen izvještaj protiv jednog lica sa područja Federacije BiH, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

"Za prijavljeno lice postoji osnov sumnje da je u vrijeme oružanih sukoba u BiH, u periodu od jula do kraja decembra 1992. godine učestvovao u odlukama o odobravanju upotrebe artiljerijsko-raketnih oruđa radi neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva u užoj i široj zoni gradskog jezgra grada Doboja", navodi se u saopštenju.

Prilikom granatiranja, od raketa ispaljenih sa položaja takozvane Armije BiH, u tom periodu, u užem jezgru grada smrtno je stradalo 13, a teže i lakše ranjeno 18 civila.

Bivši visokopozicionirani oficir takozvane Armije BiH osumnjičen je da je postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti lica za vrijeme rata.

Policijska uprava Doboj u prethodnom periodu podnijela je tri izvještaja protiv 10 lica zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se odnose na granatiranje užeg i šireg područja grada Doboja, dodaje se u saopštenju.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

uz

Pa nije samo on toliko granatirao Doboj.Gdje su ostali?Znaju radnici i stanovništvo koliko se Doboj granatirao i koji je strah narod doživio.Cijeli rat su granatirali Doboj.

MONDO REPORTAŽE