• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU prima k znanju i poštuje presudu Tribunala

Koštunica: Presuda Haradinaju izrugivanje pravdi. Galjak: Poštujemo odluku Tribunala. Nađ: EU primila k znanju presudu.

 EU prima k znanju i poštuje presudu Tribunala Izvor: MONDO

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica pozvao je Evropsku uniju da saopšti da li i posle odluke da Ramuš Haradinaj nije ratni zločinac, smatra da je Haški tribunal institucija koja je kredibilna i merodavna da uslovljava stepen saradnje Srbije sa EU.

"Evropska unija već godinama Haški tribunal stavlja kao ključno merilo za nastavak saradnje sa Srbijom. Pošto je Haški tribunal doneo mračnu odluku da izda zvaničnu potvrdu da je Ramuš Haradinaj nevin i da nije ratni zlikovac, bilo bi neophodno da čujemo koji je sada zvaničan stav EU o ovom izrugivanju pravdi", saopštio je Koštunica.

U izjavi dostavljenoj medijima, on je ocenio da EU mora "jasno da saopšti" da li smatra da je i posle oslobađanja Ramuša Haradinaja Haški tribunal institucija koja je kredibilna i merodavna da uslovljava stepen saradnje Srbije sa EU.

"Na taj način bi i EU preuzela odgovornost za odluku Haškog tribunala o proglašavanju nevinim Ramuša Haradinaja", naveo je predsednik odlazeće vlade Srbije i dodao da "svaki građanin Srbije dobro zna da je ovom odlukom Haški tribunal nagradio zločin i ponizio nevine srpske žrtve koje su stradale od ruke Ramuša Haradinaja".

Portparol Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, Kristina Galjak, izrazila je u izjavi Tanjugu u Briselu "puno poštovanje" za odluke Haškog tribunala.

Zamoljena da komentariše presudu Haškog tribunala, portparol Galjakova je istakla da "uvek ima puno poštovanje za odluke Tribunala".

Kristina Nađ, portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena, izjavila je pak Tanjugu da je Evropska komisija "primila k znanju" odluku Tribunala, ali da "nema posebnog komentara".

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE