• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Novac od akciza NE IDE za gradnju puteva"

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda rekao je da je novac od MMF-a najjeftniji novac i da je BiH zadržala kreditni rejting, te da nije bilo padova zadnjih godina. On je objasnio za šta služi novac od povećanja akciza.

"Zašto sam bio za akcize? To mi nije donijelo poene, bilo je i minusa. Mi znamo kakva nam je putna infrastruktura, znamo za ključni Koridor 5C što je nama žila kucavica koji je međunarodni koridor koji povezuje Evorpu s našim jugom... Bilo je pitanje trebali li napraviti graditi tu autocestu ili ne. Entitetska preduzeća za gradnju autoputeva su od kreditora ocjenjeni kao kreditno nesposobni. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja i ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autoputa. On je sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama", rekao je Bevanda.

Bevanda ističe da MMF nudi najjeftiniji novac, a s druge strane, ta institucija ozbiljno utiče na kreditni rejting zemlje, stavove Svjetske banke, EBRD-a. On kaže da je zadržan kreditni rejting i nije bilo padova zadnjih godina. 

"Nadam se da ono što je na fiskalnom polju postignuto biće dovoljno da rejting ostane isti ili povećan. To znači jefitniji pristup novcu i nomalan odnos sa finansijerima. Mi u Ministarstvu finansija smo uradili strategiju upravljanja javnim dugom i to je rezultat saradnje sa svim nivoima vlasti. Usvojena je bez nekih tenzija. Radimo još par stvari. Završili smo registar zaposlenih, što je bio zahtjev Svjetske banke, kontrolišemo budžetsku potrošnju, ne povećavamo javnu potrošnju, kontrolišemo zapošljavanje i napravili smo rezove u troškovima", rekao je Bevanda za N1.

On je izrazio mišljenje da će se vlast i opozicija u parlamentu BiH dogovoriti o Izbornom zakonu i da će izbori biti održani, odnosno da će moći biti provedeni izborni rezultati.  Bevanda je ocijenio da predizborna kampanja nikada nije ranije počela. 

"U HDZ-u smo donijeli zaključak da se ne ide sada u predizborne aktivnosti, već kada se izbori raspišu jer se u suprotnom stvaraju tenzije u vlastitim redovima, a svi treba da se posvetimo svome poslu. Potrebno je da dođe do izmjena Izbornog zakona, ali trebamo raditi svoj posao i voditi kampanju kada dođe vrijeme. Bojim se da oni koji rade predizbornu kampanju do tada će se umoriti i biće mekši kada mi budemo malo žešći", istakao je Bevanda.

Tagovi

MMF

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xxx

Neka neka tako i treba narod je ovca i treba ga sisati kako ste gospodo birali na izborima tako vam se vraca sto ste posijali to cete poznjeti,ali evo sad ce i oktobar pa ce se vidjeti da li ste se opametili ili cete nastaviti po starom nek vam je bog na pomoci sa ovim rezimom na vlasti

MONDO REPORTAŽE