• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riker: Na Kosovu postoji paralelna policija

Joahim Riker izjavio je da su kancelarije ministarstva unutrašnjih poslova Srbije prisutne na Kosovu, ali je odbacio da je to krivica misije UN.

 Riker: Na Kosovu postoji paralelna policija Izvor: MONDO

"Istina je da ima bezbednosnih paralelnih struktura", rekao je Riker u intervjuu za prištinski dnevniki "Koha Ditore", dodajući da nije bilo moguće ostvariti sve što je UNMIK želeo da postigne.

On je, međutim, naveo da će biti "legalizovane neke paralelne strukture onako kako i predviđa Ahtisarijev plan".

"Posebno mislim na strukture u oblastima obrazovanja i zdravstva. Ne mislim da je postojanje i paralelnih struktura MUP-a Srbije na Kosovu u skladu s našim sadašnjim zakonskim okvirom", rekao je Riker u svom prvom intervju po povratku na Kosovo posle nekoliko nedelja.

Zamenik komesara UNMIK policije Džim Lias i zvaničnik Kosovske policijske službe Rešat Maljići izjavili su krajem prošlog meseca da nemaju informacije o postojanju policijskih stanica MUP-a Srbije na Kosovu.

Riker nije bio na Kosovu tokom događaja 17. marta, a u intervjuu je pružio punu podršku svom zameniku Lariju Rosinu, dok istovremno nije želeo da govori o nesuglasicama sa administratorom UN u Kosovskoj Mitrovici Džerardu Galučiju.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa organizovanjem srpskih parlamentarnih i lokalnih izbora i na Kosovu, Riker je podsetio da prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN "UNMIK administrira Kosovom i da Beograd to treba da poštuje".

On je dodao da "samo UNMIK ima ovlašćenje da organizuje izbore na Kosovu" i izrazio nadu da "Beograd, pošto kaže da poštuje rezoluciju 1244, neće organizovati opštinske izbore na Kosovu".

"Mi ćemo odlučno tražiti od Beograda da pojasni da li planira da organizuje opštinske izbore na Kosovu bez odobrenja UNMIK-a i onda ćemo videti kako će se ovo pitanje dalje razvijati", rekao je Riker.

Upitan kako će UNMIK da reaguje ako Srbija organizuje izbore na Kosovu bez odobrenja UNMIK-a, Riker je odgovorio da će "to prosto dovesti do zaključka da ti izbori na Kosovu nemaju validnost".

On je ipak rekao da će administracija UN u "roku od nekoliko dana imati odgovore iz Srbije po ovom pitanju".

Riker je takođe kazao da će stupanje na snagu novog ustava Kosova, što je predviđeno za 15. jun, uticati na mandat UNMIK-a i dalji prenos ovlašćenja na kosovske institucije.

"UNMIK se od 1999. stalno restrukturisao. Sada vidimo brze promene na terenu i mi ćemo reagovati istom dinamikom i uz što veći pragmatizam, bazirano na našem mandatu", rekao je Riker.

Upitan da li to važi i za odlazak UNMIK-a, on je odgovorio: "Mislim da nam sadašnja situacija u Njujorku ne dozvoljava da govorimo o završetku UNMIK-a".

"Ja bih to radije nazvao restrukturisanjem. Kao posledica rezolucije 1244, koja je još uvek na snazi, na Kosovu će UN biti kontinuirano prisutan", rekao je u intervju za dnevnik iz Prištine "Koha Ditore"
šef UNMIK-a Joahim Riker.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE