• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene s Kosova: Hitno istražiti logore u Albaniji

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih zatražilo da se preko Kfora, UNMIK-a i Tribunala dozvoli istraga o logorima za Srbe, Rome i nealbance

 Žene s Kosova: Hitno istražiti logore u Albaniji Izvor: MONDO

Žene raseljne sa Kosova i Metohije zatražile su od državnih i međunarodnih institucija da provere informacije o logorima u Albaniji u koje su, kako se pretpostavlja, odvođeni kidnapovani Srbi i ostali nealbanci.

Učesnice Sabora poručile su da su "užasnute informacijom" o krijumčarenju ljudskih organa, objavljenom u knjizi bivše haške tužiteljke Karle del Ponte "Lov" i time što niko po tom pitanju ništa nije preduzeo.

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Verica Tomanović zatražila je da nadležni organi u Srbiji preko Kfora, UNMIK-a i Haškog tribunala zahtevaju od Vlade Albanije da u cilju otkrivanja istine dozvole istragu lokacija na kojima su, kako se pretpostavlja, bili logori za Srbe, Rome i ostale nealbance.

"Na taj način bi se svetska javnost upoznala sa nepravdom koju je doživeo naš narod. Saznali bi ko je žrtva, a ko zločinac", rekla je Tomanović.

Ona se zapitala i zašto međunarodne institucije sa Kosova i Metohije i Haški tribunal, koji su bili o tome obavešteni, nisu ništa preduzeli da spasu Srbe "koji su u tim zatvorima i logorima ubijani i čijim organima se krijumčarilo".

Okupljene žene su osudile i oslobađajuću presudu izrečenu jednom od vođa OVK Ramušu Haradinaju.

Prema rečima predsednice Kola srpskih sestara iz Prištine Zagorke Pavlović to je "nezapamćen skandal u međunarodnom pravu i kraj Haškog trubunala".

"To je najveći dokaz do sada da Haški tribunal postoji samo za naš, srpski narod", naglasila je Pavlović i dodala da će žene sa Kosova i Metohije podržati sve što vlast u Beogradu učini da se ta sramna presuda Haškog tribinala poništi.

Žene sa Kosova i Metohije su poručile svetu i svim organizacijama žena da teror i progon srpskog i drugog življa na Kosovu i Metohiji i dalje traje i da povratak proteranih ni danas, nakon devet godina nije moguć.


(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE