• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud: Fond solidarnosti Trebinja neustavan

Autor mondo.ba

Ustavni sud RS prihvatio je apelaciju Nebojše Vukanovića i ukinuo Fond solidarnosti u Trebinju. Ova odluka izazvala je burne reakcije i "prozivke" od strane rukovodstva Fonda, a Vukanović tvrdi da je u pitanju javni poziv na linč

 Ustavni sud: Fond solidarnosti Trebinja neustavan Izvor: mondo.ba
Izvor: mondo.ba

Ustavni sud RS u potpunosti je prihvatio Apelaciju i Zahtjev Nebojše Vukanovića za ocjenu ustavnosti Odluke Skupštine grada Trebinja o osnivanju Fonda solidarnosti grada Trebinja, te uvođenje tzv. "solidarnog poreza" koji su svi privredni subjekti u Trebinju bili dužni da izdvajaju 0,5 posto godišnjeg prometa u "Fond solidarnosti".

Prihvatanjem Inicijative Nebojše Vukanovića, stavljena je van snage Odluka SG Trebinja, te će gradske vlasti morati da ugase Fond i donatorima vrate sredstva, otprilike oko 600.000 KM za 2017. godinu.

Nebojša Vukanović je 15. februara 2017. godine Ustavnom sudu RS uputio Zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Skupštine Grada Trebinja o utvrđivanju posebne naknade za solidarnost Grada Trebinja.

Odluka Ustavnog suda RS izazvala je, očekivano, negativne reakcije od strane rukovodstva trebinjskog Fonda solidarnosti koji se "obrušio" na Vukanovića, bez obzira što je ovu odluku donijela najviša pravosudna institucija u RS, na čelu sa Džerardom Selmanom.

Iz Fonda solidarnosti Trebinje tvrde da će posljedice ove odluke najviše osjetiti, direktno ili indirektno, oko 1.000 Vukanovićevih sugrađana, koji će sada ostati bez pomoći.

"Moramo da kažemo da nam je žao što je do ovoga došlo, te da su u ovom i sličnim slučajevima, izgleda, pojedinim ljudima, poput Vukanovića, važnija politička prepucavanja, nego interes sugrađana.

Vukanoviću poručujemo da se za sugrađane nećemo prestati boriti i da ćemo na sve načine pokušati da obezbijedimo nastavak programa, jer su i sami privrednici, koji su dobrovoljno pomogli rad Fonda, imali za Fond samo riječi hvale.

Ono što nas interesuje je kako će Nebojša Vukanović pred oči bračnom paru koji očekuje treću vantjelesnu oplodnju a zahvaljujući njemu će morati da je plati iz sopstvenog džepa, pred roditelje koji dobijaju pomoć za novorođenčad, ljude koji su u Fondu vidjeli nadu da pokrenu vlastiti biznis i riješe egzistenciju svoje porodice ili pred one koji su zahvaljujući sredstvima Fonda svaki dan imali obrok u Narodnoj kuhinji", kaže se, između ostalog, u otvorenom pismu Upravnog odbora Fonda solidarnosti Trebinje.

S druge strane, Nebojša Vukanović kaže da je samo štitio Ustav, poredak i zakone Republike Srpske.

"Napominjem da Odluku nije donio i potpisao Ustavni sud iz Bakirovog Sarajeva, već Džerard Selman, Dodikov ministar u dvije Vlade. Ovakav potez bi u normalnim državama i društvima bio okarakterisan kao vrhunski patriotizam, jer sam spriječio opasan presedan koji bi vodio u anarhiju, i omogućavio lokalnim despotima i kabadahijama da otimaju i rade šta hoće...

U najmanju ruku je licemjerno i bezobrazno na mene neosnovano prebacivati krivicu za težak položaj brojnih ugroženih kategorija u Trebinju, jer je odgovornost upravo na onima koji su decenijama na vlasti, i koji su se besramno obogatili pljačkajući građane i praveći brojnu sirotinju.

Valjda je bilo logično da me neko od bivših kolega, koji su godinama redovno prenosili moje tekstove i priloge kako bi dobili na čitanosti, pozove i zatraži komentar, umjesto što javno pozivaju narod da me linčuje.

Tvrditi bez ikakvog osnova da sam ja kriv što će 1.000 Trebinjaca ostati bez neke pomoći, podsterakavati ljude da me presreću na ulici, obraćaju se i traže da im kompenzujem izgubljeno, nije ništa drugo nego javni poziv na linč", napisao je na svom blogu Nebojša Vukanović.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

žena-zmaj

600000KM na 1000 ljudi je 50KM mjesečno. Umjetna oplodnja, pomoć za otvaranje firme,...? O čemu pričate? I čovjek je potpuno u pravu.

MONDO REPORTAŽE