Parlament da ne prihvati izvjestaj Anketnog odbora

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

"Parlament da ne prihvati izvještaj"

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Vladajuća većina predložila da Parlament Srpske ne prihvata izvještaj Anketnog odbora s ciljem sagladavanja relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića. Verbalni okršaj Lukača i Šukala

NSRS, poslanici, Klub SNSD Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović pročitala je večeras prijedloge zaključaka vladajuće većine u kojima se navodi da parlament Srpske ne prihvata izvještaj Anketnog odbora s ciljem sagladavanja relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Stevanovićeva je istakla da bi, prihvatanjem izvještaja, Narodna skupština izašla iz okvira nadležnosti utvrđenih Ustavom Republike Srpske.

"U prijedlogu zaključaka se naglašava da Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da izvještaj ne sadrži elemente navedene u odluci o obrazovanju Anketnog odbora kojom je obavezan da zatraži od svih relevantnih institucija izvještaje, neophodne podatke, obavještenja, kao i da pribavi potrebne izjave pojedinaca radi kreiranja što potpunijeg izvještaja", navela je Stevanovićeva.


LUKAČ: ANKETNI ODBOR JE ZLOUPOTREBLJEN

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je rad Anketnog odbora otišao u smjeru koji nije primjeren ni tom odboru niti Narodnoj skupštini, da je zloupotrebljen, a da su zaključci politički.

Verbalni okršaj Šukala i Lukača

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o slučaju David Dragičević, odnosno o tome da li postoji naredba tužioca o sprovođenju istrage protiv NN lica zbog ubistva Davida Dragičevića, došlo je do verbalnog okršaja između ministra policije Dragana Lukača i poslanika Adama Šukala, koji su izašli u hol skupštine da se "razračunaju". Napravljena je kraća pauza, a Šukalo i Lukač su se našli sami za stolom u bašti skupštinskog restorana. Da li su približili stavove ne znamo, ali pauza u skupštini je napravljena, jer su uglavnom svi poslanici napustili skupštinsku salu kako bi vidjeli šta se dešava izvan nje kada su izašli Šukalo i Lukač, prenosi BNTV.

On je rekao da je u Anketni odbor, na insistiranje Branislava Borenovića, doveden čovjeka koji ne nije mogao da radi u tom odboru, jer je suspendovan iz MUP-a zbog zdravstvenih problema, protiv kojeg je podignuta i potvrđena optužnica za teško krivično djelo - pokušaj ubistva Dalibora Ivanića načelnika Policijske uprave Prijedor.

"To nigdje u svijetu nije zabilježeno da jedan takav čovjek ispituje vrh MUP-a i tužioce. Ali vi ste ga namjerno doveli, iako sam rekao o kakvom čovjeku je riječ i ovdje u Skupštini i pred Anketnim odborom i da neću da odgovaram na njegova pitanja. Vama je odgovaralo da on bude u Odboru iz političkih razloga jer ste politički usmjeravali i rad odbora i ljude koji se okupljaju na trgu u Banjaluci i oca ubijenog mladića", istakao je Lukač.

On je rekao da je osnovu mišljenja tog čovjeka Anketni odbor formirao mišljenje.

Ministar je naglasio i da je iz VSTS-a jasno rečeno da Anketni odbor ne može da se bavi istragom i da ne može da komentariše istragu.

"Vi ste radili sve suprotno. Vi postavljate pitanja koja, njih više od 80 odsto, imaju veze sa istragom. Zaključci koje ste donijeli ne stoje, oni su politički, jer vama takvi odgovaraju, i sve to ste namjerno radili, politički ste usmjeravali kompletan događaj. Dali ste sebi za pravo da kvalifikujete krivično djelo, što nije posao poslanika. To je zloupotreba Anketnog odbora", konstatovao je Lukač.

Lukač je upitao Borenovića da li je Anketni odbor utvrdio da je on kao ministar unutrašnjih poslova negdje pogriješio, ili direktor policije, ili načelnik uprave, i pozvao da ih odmah uhapse ako su pogriješili.

Lukač je pozdravio odluku Okružnog tužilaštva Banjaluka, ukoliko je tačno da su 29. juna naredili sporovođenje istrage protiv NN lica, povodom ubistva Davida Dragičevića.

"Pozdravljam ako je to urađeno. To je trebalo uraditi tri dana nakon podnošenja našeg izvještaja, a mrcvare nas tri mjeseca, i porodicu Dragičević, i građane Srpske i sve nas zajedno. Pozivam da Tužilaštvo dostavi tu naredbu MUP-u i kaže šta da radimo. Bilo bi mi drago ako su saznali ko je počinilac toga", rekao je Lukač tokom rasprave u Narodnoj skupštini o izvještaju Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

On je rekao da će u tom slučaju MUP odmah privesti tu osobu i da nema toga ko će biti sakriven i koga će MUP zaštititi.

"Pozivam Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv mene i bilo kog policajca ukoliko ima veze sa ovim slučajem. Da nas zatvori odmah. I nek vode postupak protiv nas i dokažu ko je iz MUP-a nešto sakrio, prikrio ili šta uradio kao što ovdje čujemo u parlamentu i od blogera Slobodana Vaskovića", naglasio je Lukač.

On je rekao da je MUP sve u vezi s istragom o slučaju "Dragičević" radio u dogovoru i po naredbi nadležnog tužilaštva.

"Na toj konferenciji za novinare na koju se stalno pozivate rekli smo određene stvari koje smo uradili do tog trenutka i pročitajte izvještaj koji je otišao Tužilaštvu. Nigdje ne piše da je zades, već da je mladić na nepoznat način upao u Crkvinu", naveo je Lukač.

VIŠKOVIĆ: TUŽILAŠTVO DA SE IZJASNI

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković pozvao je ranije danas Okružno tužilaštvo u Banjaluci da konačno kaže o čemu se radi u slučaju stradanja Davida Dragičevića.

"Nakon moje današnje replike u Narodnoj skupštini da bi nadležno tužilaštvo trebalo da konačno kaže o čemu se radi u slučaju stradanja Davida Dragičevića u medijima sam vidio tekstove da utičem na odluke tužilaštva, što apsolutno nije tačno", rekao je Višković u Narodnoj skupštini.

On je istakao da bi nakon više od 90 dana nadležno tužilaštvo moralo da kvalifikuje navedeno djelo.

"Da li postoji moja sprega sa nadležnim tužilaštvom ako tražim da daju kvalifikaciju stradnja Davida Dragičevića. Ako ne smiju, neka podnesu ostavke", kaže Višković.  

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić tvrdi da je Okružno tužilaštvo u Banjaluci donijelo narebu o sprovođenju istrage protiv NN lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

"Ova naredba je donesena 29. juna i imam pouzdane informacije. Ovo bi trebalo da promijeni dosadašnju diksusiju u Narodnoj skupštini o ovom slučaju", rekao je Čavić u Harodnoj skupštini Repbulike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je od početka parlamentarnih rasprava o stradanju Davida Dragičevića bilo jasno da će svako ko nije saglasan sa nametnutom konstrukcijom biti prozivan kao neprijatelj, saučesnik i optužen da je učestvovao u ovom tragičnom događaju.

"Ako postoji zločin, neka se to utvrdi, a ne da to bude povod za targetiranje ljudi i političke obračune", rekao je Stevandić tokom rasprave u Narodnoj skupštini o izvještaju Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milanko Mihajilica tvrdi da se čitavo vrijeme želi diskreditovati David Dragičević i istakao da se institucijama mora omogućiti da rade.

"Institucije Republike Srpske su zarobljene od vladajuće većine i zato ne mogu da rade. Neophodno je omogućiti institucijama da rade, a među njima i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske", kaže Mihajilica.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o izvještaju Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Obrazlažući navedeni izvještaj, predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović rekao je da ovaj odbor smatra da "postoji sumnja da je David Dragičević ubijen", te očekuje da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužilaštvo.

On je naglasio da Anketni odbor poziva sve institucije da djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane ‎nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanja svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza u vezi sa smrću Davida Dragičevića, treba da koriste relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove.

"Tužilaštvo i nadležne institucije nisu bile na visini zadatka ne samo u ovom nego i cijelom nizu ranijih slučajeva", rekao je Borenović.

Član Anketnog odbora Drago Kalabić istakao je da nije podržao izvještaj Anketnog odbora, koji je prezentovao Borenović, te da smatra da on nije tako bombastičan kao što izgleda po obimu strana u njemu.

"Odbor je radio vrlo malo. Stalno je bila prisutna neka žurba u radu Anketnog odbora", naveo je Kalabić, dodajući da nikada nije glasao da se proširi sastav tog odbora, osim sa članovima grupe "Pravda za Davida" Danijelom Ritešić Došen i Milom Šarić.

On je rekao da se nikada nije glasalo da u radu učestvuju dva predstavnika pomenute grupe, među kojima je Borislav Radovanović.

Radovan Vuković, poslanik SNSD-a, je rekao da će predložiti da se napravi skupštinska pauza, i između vlasti i opozicije usaglasi zaključak u kojem bi Tužilaštvu dali vrlo kratak rok da okvalifikuje djelo.

Mišljenja je da usvajanje Izvještaja neće imati praktičan efekat.

"Zaista mislim da bi ovi zaključci trebali da se suze i skrate. Desila se tragedija, ne treba da sad mi poslanici ovdje pravimo novo zlo", rekao je Vuković.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u 17.10 časova.

Danas ranije, Davor Dragičević predao je 83 pisma za poslanika u NSRS. Predajući pisma, Dragičević je rekao ''da daje rok Tužilaštvu" da do 15:30 smrt njegovog sina okarakteriše kao "čin teškog ubistva".

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon dvije pauze poslaničkom raspravom o izvještaju Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Na zahtjev Vlade s dnevnog reda je skinuto osam tačaka.

Riječ je o prijedlozima zakona među kojima su Prijedlogu zakona o kulturi, o izmjenama i dopunama zakona o opštem upravnom postupku, o matičnim knjigama, o izvršnom postupku i o sudskim taksama. 

U nastavku sjednice biće razmatran i Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2017. godinu, Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. januar-31. decembar 2017. godine, te Izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i Finansijski izvještaj za 2017. godinu. 

Pred poslanicima su i izvještaj Ombudsmana za djecu za 2017. godinu, izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2017. godinu i informacija o odlukama o pomilovanju u 2017. godini. 

Bez najave u Narodnoj skupštini Republike Srpske se pojavio, te ubrzo i otišao, predsjednik RS, Milorad Dodik.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

hc

Znaci da bolje znaju i rade "anketni odbori" od zvanicnih institucija.Mislim da mnogi "prijatelji" od Dragicevica prave sprdnju sa tim covjekom a mislim da lzpa covjek sve i svasta.Nazalost.

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader