• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS ušao 2.031 migrant, najviše u Bijeljinu

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

U Republiku Srpsku je od početka godine ušao 2.031 migrant iz 22 zemlje, te devet iz Srbije sa područja Kosova, a preko 90 odsto ne posjedje nikakva lična dokumenta.

 U RS ušao 2.031 migrant, najviše u Bijeljinu Izvor: Mondo/ Goran Sivački
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Takođe, dešavalo se da jedno lice, sa jednim otiskom, ima dva ili tri imena, što znači da su se lažno predstavljali.

Kazao je ovo danas, nakon prve sjednice Koordinacionog tijela Vlade RS za praćenje migranata, šef ovog tijela Darko Ćulum, a koji je ujedno i direktor policije RS.


Ćulum je iznio i podatak da je manje od 10 odsto migranata podnijelo zahtjev za azil Centru u Sarajevu.

On je danas iznio nekoliko zaključaka koji su doneseni na prvoj sjednici Koordinacionog tijela među kojima su da se intenziviraju aktivnosti na pronalasku migranata i njihovog što bržeg „humanog tranzita kroz RS“, kao i intenzivnu saradnju policije RS i svih deset policijskih uprava u Srpskoj zajedno sa lokalnim zajednicama.

Ćulum je precizirao da je od početka godine najviše migranata ušlo na područje Bijeljine i to 687, Zvornika 378, Trebinja 252, Banje Luke 179...

On je ocijenio da su vlasti u RS „reagovale na vrijeme“, ali da je u 2017. evidentirano 205 migranata u RS, a već sada deset puta više, što ukazuje da postoji „veliki rizik od migrantske krize“.

"Dolaze lica bez ikakvog identiteta, mi ne znamo njihove namjere. Bilo je lica koji su bili i na stranim ratištima. Imaju povrede po tijelu od ratnih dejstava", kazao je Ćulum.

On je podsjetio na odluku Vlade RS da u ovom entitetu nema uslova za obezbjeđivanje smještaja migrantima i njihovo zadržavanje. Poručio je da će Vlada RS obezbijediti svu potrebnu logistiku za njihov huminatarni tranzit kroz RS.

"Naša obaveza je da ih predamo Službi za strance, a u graničnom pojasu ih predajemo Graničnoj policiji", kazao je Ćulum.

On je naglasio da će policija RS pojačano raditi na suzbijanju migracija, poštujući sve zakone i princip humanosti, te da će i dalje pruižiti maksimalnu podršku Graničnoj policiji BiH, sa kojima je već sada angažovano 90 pripadnika MUP-a RS.

Ćulum je poručio i da su sve PU u RS obavezne da intenziviraju rad na identifikaciji onih koji se bave krijumčarenjem migranata.

Menadžer grada Bijeljina Miloš Stevanović kazao je da su oni „oduševljeno“ dočekali formiranje ovakvog tijela Vlade RS.

Poručio je i da do sada migranti u Bijeljini nisu činili krivična djela, ali da postoji bojazan da će sa dolaskom hladnijih dana i kada ostanu bez novca, „potrošiti resurse“ i da može doći do pojave krivičnih djela.

"Ovo nije samo humanitarno nego i bezbjednosno i zdravstveno pitanje", rekao je Stevanović.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta je kazao da je do kraja jula u BiH ušlo 9.205 migranata, a dnevno ulazi od 80 do 120 ljudi.

B.S.

Formirano tijelo za praćenje migranata u RS

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE