• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Broj migranata sve veći, Bišćani najavili protest

Autor SRNA

U proteklih desetak dana, prema podacima kantonalnog MUP-a, u Unsko-sanski kanton registrovan je dolazak 1.241 migranta, tako da u kantonu trenutno borave 5.502 migranta. Bišćani najavili protest.

 Broj migranata sve veći, Bišćani najavili protest Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Zbog migrantske krize grupa građana u Bihaću je za ponedjeljak, 13. avgust, zakazala proteste koje je podržao i gradonačelnik Šuhret Fazlić.

U Bihaću ih je 4.163, dok je u Velikoj Kladuši registrovan boravak 1.178, a u hotelu "Sedra" ih boravi 140.

Ostatak migranata i izbjeglica nalazi se u privatnom smještaju.

Prema ovim podacima, kako kažu u MUP-u, broj migranata u Bihaću povećan je za 901, u Velikoj Kladuši za 179, prenosi "Dnevni avaz".

Mektić sa Dafijem o migrantskoj krizi

Iako trend svakodnevnog dolaska novih migranata u Bihać i Veliku Kladušu stalno raste, u kantonalnom MUP-u kažu da je bezbjednosna situacija stabilna.

Međutim, i iz Bihaća i Velike Kladuše i dalje apeluju na institucije na nivou BiH za pomoć u rješavanju migrantske krize, a posebno da se aktivnije uključe i pronađu rješenje za smještaj.

U vezi sa zakazanim protestima pod nazivom "Zašto baš Bihać?" za ponedjeljak u 12.00 časova, gradonačelnik Šuhret Fazlić kaže da se cjelokupna migrantska kriza lomi preko leđa Bihaća, a gradske vlasti nemaju nikakve zakonske alate da djeluju.

"Nemamo svoju policiju, ne možemo nikome ništa narediti, nemamo kancelariju za strance, čak ni inspekciju za kontrolu boravka. Svim upravljaju drugi, a ništa ne preduzimaju. Mjesecima zovemo, upozoravamo, kukamo, molimo, sastančimo, šaljemo dopise, vršimo medijske pritiske i ništa. Takav odnos nadležnih institucija i nerazumijevanje guraju nas u očaj", naveo je Fazlić.

On naglašava da je logično da se u situacijama kada država zakaže, kada ne može ili ne želi riješiti neki problem, građani čija su prava i životi ugroženi okupe i demokratskim putem zahtijevaju da nadležne institucije rade svoj posao.

U RS ušao 2.031 migrant, najviše u Bijeljinu

Fazlić napominje da građani Bihaća nisu ksenofobični, niti nehumani i da su to pokazali svih proteklih mjeseci brigom za migrante.

"Želimo najbolje ljudima koji su se našli u nevolji, ali i sebi. Ovako nije dobro ni njima ni nama. Ovo je ubijanje jednog od najljepših gradova u BiH i ne možemo to dopustiti", rekao je Fazlić i zahvalio građanima koji su inicirali održavanje protesta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE