• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fazlić: Bihać kao bure baruta

Autor SRNA

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da više niko ne zna koliko migranata ima u tom gradu i da je aktuelna situacija "kao da sjedite na buretu baruta".

 Fazlić: Bihać kao bure baruta Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba


Fazlić je ocijenio da lokalna zajednica nema nikakvih nadležnosti, a institucije BiH su nemoćne da riješe problem.

"Možemo samo da sjedimo i plačemo i gledamo šta se događa", rekao je Fazlić.

On je rekao da problemi ostaju, migranti pristižu, a institucije BiH pokazuju nedjelotvornost od početka.

"U Bihaću se ne zna koliko ih ima. Podijeli se 1.000 obroka u Đačkom domu, ostali se nalaze u privatnim smještajima. Dnevno dolazi 50 migranata, ali odlaze stalno, niko ne zna ko su ti ljudi", istakao je Fazlić za Televiziju "N1".

On je rekao da prehrana i zdravstvena zaštita migranata nije problem, jer su sredstva obezbijeđena iz evropskih fondova, već da su problemi druge prirode.

"Migranti se nalaze na lokaciji koju je grad osigurao kada ih je bilo 150. Niko nije znao da će ih biti 3.000. Na zimu će biti u teškoj situaciji, građani će biti pod većim pritiskom nego sada. Naselja uz granicu trpe, svaku noć pokušavaju da pređu granicu. Svaki dan je sve teže", poručio je Fazlić.

On je ocijenio da je situacija "kao da sjedite na buretu baruta".

"Ne znate kakve posljedice mogu biti. Sa aspekta broja incidenata je zadovoljavajuća situacija. Sada su u očaju, ali kada dođu hladniji dani u novembru i decembru će biti u agoniji", poručio je Fazlić.

Fazlić je naveo da je zona Borići uništena, Partizansko groblje, stadion Pod Borićima, dok će, kaže, do zime problemi biti sve veći.

Humanitarna katastrofa u Kladuši i Bihaću

Gradonačelnik Bihaća je ocijenio da problem migranata u Unsko-sanskog kantona nije samo problem ministra bezbjednosti Dragana Mektića i Ministarstva bezbjednosti BiH, nego problem BiH koja nema mehanizme i resurse da reaguje.

On je rekao da ne postoji strategija, plan niti novac da se nešto uradi.

Prema njegovim riječima, osjetan je pad turizma u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu, a vjeruje da je to najviše zbog migranata.

"Teško je održavati javnu higijenu u gradu, proizvede se tona smeća više nego što je uobičajeno, ljudi se žale. Bihać nije ono što je bio ranijih godina", izjavio je Fazlić.

Danas ističe rok koji je premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić dao Savjetu ministara da odredi lokaciju na kojoj će biti smješteni migranti.

Fazlić je rekao da to ne znači ništa, a da je dolazak u Sarajevu na mirne proteste ispred zgrade institucija BiH samo gubljenje vremena.

On je potvrdio da će biti na najavljenom protestu u Bihaću u ponedjeljak, 13. avgusta, da ga podržava, te se i on sam pita zašto je Bihać stjecište rute kroz BiH. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE