• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS o srebreničkom izvještaju

Autor SRNA

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrana Informacija o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

 NSRS o srebreničkom izvještaju Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Sjednici prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske i direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i trženje nestalih Milorad Kojić.

Predviđeno je obraćanje predsjednika Republike, bivšeg predsjednika Vlade Srpske Dragana Mikerevića i nekadašnjeg predsjednika Repbulike Srpske Dragana Čavića.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić rekao je da neće prisustvovati ovoj sjednici, kao ni poslanik Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Mihnet Okić (SDA), jer su postojeći izvještaj potvrdili domaći i međunarodni sudovi.

U izvještaju se navodi da je Komisija za Srebrenicu, koja je formirana 2004. godine, radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika sa unaprijed određenim rezultatima koje je morala postići.

"Pritisci su se ogledali i u smjenjivanju tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Cvetka Savića i šefa Sekretarijata Vlade Srpske za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u Hagu i istraživanje ratnih zločina Dejana Miletića", navodi se u izvještaju.

Visoki predstavnik je tadašnjim ministrima unutrašnjih poslova i odbrane Republike Srpske Zoranu Đeriću i Milovanu Stankoviću uputio upozorenje da ostvare punu saradnju sa Komisijom.

Izvještaju o radu Komisije na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavio je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Komisija za Srebrenicu iz 2004. godine utvrdila je da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice nestao 7.801 Bošnjak.

Ovu komisiju formirala je tadašnja Vlada Republike Srpske na osnovu naloga Doma za ljudska prava.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske zatražio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, a poziv je upućen i bivšem premijeru Srpske Draganu Mikereviću.


Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE