• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dikarlo: O izborima na Kosovu odlučuje UN

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara, Rozmari Dikarlo, izjavila je da će odluku o održavanju izbora na Kosovu, doneti UNMIK.

 Dikarlo: O izborima na Kosovu odlučuje UN Izvor: MONDO

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara, Rozmari Dikarlo, izjavila je u ekskluzivnom razgovoru za "Glas Amerike" da će odluku o održavanju lokalnih i parlamentarnih izbora 11. maja i na Kosovu, doneti UNMIK, s obzirom na to da je misija UN nadležna za organizaciju izbora na Kosovu od 1999.

"UNMIK je upravljao Kosovom, a sada - u ovom prelaznom periodu - nadgleda procese poput izbora", rekla je Dikarlo i dodala da treba sačekati odluku UNMIK-a.

"U svakom slučaju, jasno je da smatramo da je bilo bolje da su Srbi učestvovali na kosovskim izborima u novembru. Neki koji su učestvovali ušli su u parlament i vladu. Naš cilj na Kosovu je multietničko društvo na kome počiva evropska civilizacija. I nadamo se da će se u skoroj budućnosti naći neko rešenje", dodala je ona.

Dikarlo smatra da je važno poštovati međunarodne institucije na Kosovu - UN, KFOR i misiju EU koja se uspostavlja.

Ona kaže da je situacija na severu Kosova komplikovana i da će biti potreban dijalog i vreme da se obezbedi veća sloboda, mir i prosperitet.
Ona smatra da proces priznavanja Kosova nije sporiji od očekivanog.

"Ako pogledamo kako je tekao proces priznavanja drugih novih država u poslednje dve decenije, možemo zaključiti da se priznavanje Kosova odvija brzo. Dve trećine EU, sedam od osam država Grupe 8 i sedam članica Saveta bezbednosti UN, već su priznale Kosovo. Priznanje je došlo sa svih kontrinenata i ono što je važno, Kosovo su u prva dva meseca priznale one države koje će imati značajnije odnose sa Prištinom", smatra Dikarlo.

Povodom planova Srbije da od Generalne skupštine UN traži angažman Međunarodnog suda pravde, u kontekstu presuđivanja da li je nezavisnost Kosova usklađena sa međunarodnim pravnim normama, ona kaže da je o tome čula različite komentare i da je iznenađuje da je Srbija odlučila da sad pokrene to pitanje.

"Mi smo o statusu Kosova razgovarali godinama i verujemo da je ono što smo preduzeli bilo jedino ispravno u kontekstu bezbednosnih problema i dugoročne stabilnosti u regionu. Delovali smo zajedno sa državama EU, Kanadom, Japanom, Turskom, Australijom i drugim državama koje su pokušale da pomognu da se reše problemi u regionu, uključujući i status Kosova", rekla je ona.

Povodom različitog gledanja SAD i Rusije na pitanje Kosova, ona kaže da SAD nastaviti da sa Rusijom razgovaraju o brojnim pitanjima, među kojima je i Kosovo.

"Sa Rusijom želimo da sarađujemo u odnosu na pitanja u vezi sa Balkanom. Sarađivali smo u proteklih 15 godina, bili smo zajedno u Kontakt grupi i smatramo da je saradnja sa Rusijom vrlo važna. Rusija smatra da je Kosovo presedan za druge sporove, mi mislimo da se radi o jedinstvenom slučaju koji sagledavamo u kontekstu raspada bivše Jugoslavije. Imali smo raspad države praćen nasiljem, Miloševićevu politiku represije, etničko čišćenje i administraciju UN na Kosovu.

Međunarodna zajednica je preuzela upravu nad Kosovom pre osam godina i to se nigde drugo nije desilo, u bilo kom drugom konfliktu, a posebno ne u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza", rekla je za "Glas Amerike" pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara, Rozmari Dikarlo.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE