• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proroković: Lokalni izbori na Kosovu po Rezoluciji

Dušan Proroković ocenio je da raspisivanje lokalnih izbora u Pokrajini nije u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

 Proroković: Lokalni izbori na Kosovu po Rezoluciji Izvor: MONDO

"Stvar je potpuno čista. UNMIK se sam odrekao nadležnosti da organizuje lokalne izbore, tako da ono što više nije u nadležnosti misije UN, preuzima Vlada Republike Srbije", rekao je državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju za "Novosti".

Prema njegovim rečima, u toku je tiha tranzicija u pokrajini, mnogo nadležnosti sa UNMIK-a prelazi na vladu Kosova - trenutno se formira i ministarstvo spoljnih poslova, bez ikakve reakcije misije UN, čime se grubo krši Rezolucija 1244.

U tom kontekstu Proroković ističe pitanje, kako da reaguje Srbija, "naše žalbe pred Savetom bezbednosti prilično talasaju diplomatsko javno mnjenje u svetu, ali nam ne daju mnogo konkretnih rezultata". "Jedna od naših reakcija je i raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji".

Srbija sukcesivno preuzima od UNMIK-a one nadležnosti koje se nelegitimno prepuštaju Albancima, potvrdio je on i dodao da se taj proces već uveliko odvija.

"To smo potpuno zaokružili u prosveti, zdravstu, u oblastima socijalne zaštite - svuda gde smo kontrolisali sisteme sa 90, 95 odsto, naša kontrola je sada stoprocentna. Taj proces je sada počeo u ekonomskim oblastima i u pravosuđu. Kada je reč o lokalnoj policiji, to se i dalje dogovara s UNMIK-om", kazao je Proroković.

Što se tiče reagovanje države kada u junu prođe tranzicioni period od 120 dana, predviđen Ahtisarijevim planom, i albanske institucije dobiju još nadležnosti, Proroković je istakao da to u mnogome zavisi i od dešavanja na relaciji UNMIK - Euleks.

"Izvesno je da ćemo i posle isteka tih 120 dana imati dve međunarodne misije na Kosovo i Metohiji, da UNMIK ostaje uprkos nameri Evropske unije da bude ukinut. Treba reći i da neke stalne članice SB prete i budžetu UNMIK-a, koji se usvaja na godišnjem nivou. U svakom trenutku, oni ga mogu blokirati", rekao je Proroković.

On smatra da je ta situacija paradoksalna i to objašnjava činjenicom da UNMIK u nekoj formi mora da ostane, ako ni zbog čega drugog, onda zbog - kosmetskih Albanaca.

"Pre svega, zbog međunarodnog predstavljanja Kosmeta. Sve dok UNMIK sedi u ime Kosova i Metohije u regionalnim inicijativama, u mnoštvu međunarodnih organizacija, to je prihvatljivo za Srbiju. Ukoliko se dogodi da to počnu da čine predstavnici vlade Kosova, jasno je šta će Srbija učiniti. Plašim se da će tu većina zemalja morati da se opredeli - ili Srbija, ili Kosovo. Uz to, u mnogim organizacijama, države poput Rusije ili Kine neće dozvoliti da Kosovo sedi za stolom", ocenio je Proroković.

On je najavio da će vrlo brzo biti imenovana međunarodna komisija, sprovedena istraga, i da će se tačno znati šta se i kako dešavalo 17. marta u Kosovskoj Mitrovici.

Na pitanje da li je postojala namera da se doturi oružje Srbima na Kosovu, Proroković je odgovorio, "odakle nama oružje", Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ga sigurno nema.

Komentarišući dokument koji je ministar Slobodan Samardžić predao UNMIK-a, kao i da li on znači podelu Kosova i odnosi li se on na sve Srbe u Pokrajini, ili samo na one na severu, Proroković je potvrdio da se odnosi na sve Srbe na Kosmetu, kojima mora biti garantovana određena autonomija.

"Tamo gde su enklave male, tu možemo da govorimo o personalnoj autonomiji, a gde živi mnogo veći broj Srba, i o nekim drugim oblicima integracije. Meni je veoma simptomatično da je taj dokument sedam dana sistematski napadan u našoj javnosti, a da je osmog dana Lari Rosin iz UNMIK-a rekao da je on osnova za razgovore... Ista argumentacija koristi se u delu naše i delu albanske javnosti. Veoma je mala razlika između tekstova u 'Kohi ditore' i u nekim ovdašnjim novinama", primetio je Proroković.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE