• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osamnaesta optužnica za Ovčaru

Podignuta optužnica protiv Milorada Pejića, koji je uhapšen na beogradskom aerodromu 19. marta.

 Osamnaesta optužnica za Ovčaru Izvor: MONDO

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv Milorada Pejića (39), poreklom iz Vukovara, nastanjenog u Korbiju, Velika Britanija, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na farmi Ovčara 1991. godine.

Optužnica tereti Pejića da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane Vukovara učestvovao u egzekuciji 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na jami „Grabovo“, na Ovčari kod Vukovara, novembra 1991. godine.

"Tužilac za ratne zločine predlaže da se protiv Pejića sprovede jedinstven postupak u odnosu na postupak koji se vodi protiv 16 lica pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, jer se radi o istom događaju i istim dokazima, a tužilac ocenjuje da je u pitanju bio zajednički poduhvat u ostvarivanju zajedničkog nezakonitog cilja", saopštilo je Tužilaštvo.

Milorad Pejić je uhapšen na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla" 19. marta, po međunarodnoj poternici istražnog sudije Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu iz 2006. godine.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je decembra 2006. godine presudu za "Ovčaru" i vratio predmet Veću za ratne zločine na ponovno suđenje.

Sud je uvažio žalbe i tužioca i optuženih i njihovih branilaca i ukinuo presudu kojom je 14 optuženih proglašeno krivim, kao i oslobađajući deo presude kojom su dvojica optuženih oslobođeni optužbe za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prvostepena presuda doneta je 12. decembra 2005. godine. Za ubistvo 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara osuđeno je 14 osoba, a dvojica su oslobođena.

Na maksimalne zatvorske kazne od po 20 godina osuđeni su komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović, njegov zamenik Stanko Vujanović, komandant dobrovoljačke jedinice "Leva Supoderica"
Milan Lančužanin i teritorijalci Predrag Milojević, Predrag Dragović, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Ivan Atanasijević.

Na po petnaest godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić, a na 12 godina Predrag Madžarac. Jedina žena među njima Nada Kalaba dobila je devet godina, a Goran Mugoša pet godina zatvora.

Optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su krivice da su učestvovali u streljanjima u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine.

U odvojenom suđenju na 20 godina zatvora osuđen je Saša Radak.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE