• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HDZ i SDA dogovorili formiranje vlasti

Autor SRNA

HDZ BiH i SDA danas su dogovorili partnerstvo za formiranje vlasti na svim nivoima, od kantona, preko Federacije do nivoa BiH

HDZ BiH i SDA danas su dogovorili partnerstvo za formiranje vlasti na svim nivoima, od kantona, preko Federacije do nivoa BiH, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, naglašavajući da je preduslov za formiranje vlasti izmjena Izbornog zakona BiH.

"Stav HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) jeste da sa bošnjačkim strankama razgovaramo na način da vidimo evropsku perspektivu ovog prostora, te da u prvom elementu te evropske ili reformske agende imamo izmjenu Izbornog zakona BiH", izjavio je Čović nakon sastanka delegacija dvije stranke.

On je naveo da HDZ BiH i HNS žele da obezbijede "da se više nikad ne desi ono što se ovoga puta dogodilo prilikom izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH".

"Čini mi se da smo se u vezi sa tim razumjeli i da će sada trebati vidjeti kojom dinamikom to uraditi", dodao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH naglasio je da nije riječ o koaliciji zbog fotelja, već da će biti sačinjen dokument u kome će precizno pisati svaka stavka dogovora.

"Kada to budemo definisali i potpisali, onda ćemo vjerovatno krenuti u partnerski odnos", rekao je Čović, koji je poručio da vlasti u pet kantona, te u FBiH i na nivou BiH nema bez HDZ-a.

Odgovarajući na pitanje da li SDA i HDZ imaju potrebnu većinu za formiranje vlasti u FBiH i na nivou BiH, Čović je rekao da ta većina postoji.

"Na nivou BiH većine postoje, za hrvatsku i srpsku smo definisali, sad je pitanje ko je bošnjačka većina. Dovoljna je SDA ako to želi i imamo većinu i možemo ići u formiranju Savjeta ministara. Izetbegović i njegova koalicijska snaga uz umijeće i s naše strane može obezbijediti većinu i u FBiH ako to želi", rekao je Čović.

On je poručio da su potrebni čisti i iskreni odnosi između Hrvata i Bošnjaka i ko god narušava te odnose, kako god to želio prikazati, pravi štetu.

"Moramo obezbijediti legitimno predstavljanje i mi ćemo to uraditi. Ne treba žuriti u vlast, ne treba je ni zaustavljati. Treba da stvorimo preduslove za vlast koja će raditi", rekao je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović podsjetio je da su HDZ i SDA dugo vremena koalicioni partneri, te da su i na ovim izborima dobili relativnu podršku Bošnjaka i Hrvata.

Imamo obavezu da idemo dalje zajedno. Prošli mandat bilo je nesporazuma, ali su ove dvije stranke predstavljale spreg koji je zemlju vukao naprijed, rekao je Izetbegović.

On je naveo da je rezultat toga 70.000 novih radnih mjesta, kao i da su stvorene pretpostavke da FBiH postane najveće gradilište na Balkanu.

"Dogovorili smo se da se buduća saradnja bazira na jasnom programu. SDA će u ponedjeljak ponuditi program koji će biti baziran na tri elementa - mir i stabilnost u BiH i na Balkanu, reforme na evropskom putu i masovna izgradnja BiH", naveo je Izetbegović.

On je dodao da HDZ kao problem ističe izbor legitimnih predstavnika, a za SDA je prihvatljivo sve što je bazirano na Ustavu i presudama Ustavnog suda BiH, Suda u Strazburu i evropskim konvencija.

"Da li je to moguće uskladiti? Vrlo teško, ali nije nemoguće", ocijenio je Izetbegović.

On je dodao da će SDA u ponedjeljak, 3. decembra, pokušati da razgovara sa strankama ljevice, odnosno "BH bloka" kako su se nazvali, jer bi SDA voljela imati taj blok sa sobom u vlasti.

''Volio bih ih imati sa sobom i pokušaćemo ići u tom smjeru. Ako ne bude išlo, moraćemo tražiti alternativu. To će biti slabije, s manjim brojem ruku. Probaćemo naći kompromis i pomirenje, ne samo nacionalnog, već da se i ideološki pomiruju stvari", proučio je Izetbegović.

Sastanak stranačkih delegacija održan je u Gradskoj vijećnici u Mostaru.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE