• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko nije nadležan za sukob interesa

Autor mondo.ba

Eventualni sukob interesa novoizabranih poslanika u Predstavnički dom parlamenta BiH i vrlo vjerovatno budućih ministara u Savjetu ministara BiH nema ko da utvrdi, jer je nadležnoj komisiji istekao mandat i danas praktično i ne postoji.

 Niko nije nadležan za sukob interesa Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Tačno je da nema ko da utvrdi sukob interesa. Predlagali smo zakon da izbjegnemo ovo što danas imamo, ali posljednja sjednica Predstavničkog doma na kojoj se taj zakon nalazio je prekinuta i nikada nije nastavljena", rekao je za "Nezavisne novine" Jasmin Emrić, bivši predsjednik Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i novi-stari poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Naime, prema sadašnjem Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, komisiju koja odlučuje o tome čine, između ostalih, i aktuelni poslanici parlamenta BiH i s prestankom mandata starog saziva parlamenta istekao je i mandat komisije.

Raniji pokušaj da se iz ove komisije izbace poslanici nije dobio zeleno svjetlo i već duže od godinu se opstruiše da se o tom zakonu uopšte odlučuje.

"Mi nismo usvojili čak ni izvještaj o radu za 2017. godinu jer nije mogao doći na dnevni red, a 17. redovna sjednica te komisije nikada nije održana zato što nije bilo kvoruma", rekao je Emrić.

Kako tvrde upućeni, jedini način da se prevaziđe sadašnji vakuum u kojem nema ko da utvrdi eventualni sukob interesa je da se imenuje nova komisija, ali problem predstavlja to što članove imenuju oba doma parlamenta BiH, a s obzirom na to da Dom naroda BiH još nije formiran, ni komisija ne može biti ni formirana.

Tek nakon što se formira komisija za odlučivanje o sukobu interesa biće moguće da se otpočne rad na novom zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, koji bi podrazumijevao da političari uopšte ne odlučuju o sukobu interesa. Ovaj način odlučivanja još ranije su kritikovale i međunarodne institucije, ali i domaći stručnjaci, naglašavajući da nije noramalno da političari praktično o svojim radnim kolegama odlučuju da li su ili nisu u sukobu interesa. Ranije je te poslove radila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, ali joj je izmjenama zakona ta nadležnost oduzeta.

"Zakon će ponovo doći na dnevni red, ali izgleda da ćemo ponovo morati proći kompletnu proceduru, što podrazumijeva i Savjet ministara BiH, Ustavnopravnu komisiju itd. Mi smo godinu dana izgubili da se zakon nađe na dnevnom redu, nakon što je upućen u proceduru, i na kraju se o njemu nije odlučivalo. Samo na mišljenje Savjeta ministara BiH, koje nikoga ne obavezuje, čekali smo nekoliko mjeseci", rekao je Emrić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE