• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: EU pažljivo prati dešavanja u Srbiji

Havijer Solana je izjavio da EU pažljivo prati srpsku političku scenu i da veruje da će građani na izborima pokazati da žele evropsku Srbiju.

 Solana: EU pažljivo prati dešavanja u Srbiji Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je podgoričkom "Ekomnomistu" da Evropa pažljivo prati dešavanja na srpskoj političkoj sceni i veruje da će njeni građani na predstojećim izborima pokazati da žele evropsku Srbiju.

Odgovarajući na pitanje kako vidi rešenje spora u Srbiji po pitanju Kosova, koje je i doveo do pada vlade, Solana je izrazio uverenje da će majski parlamentarni izbori pokazati kakvu državu žele građani Srbije.

Solana je kazao da je "u stalnom kontaktu sa beogradskim vlastima i pažljivo prati razvoj situacije".

"Koaliciona vlada je pala zbog različitog viđenja ključnih područja politike. Predstojeći izbori 11. maja će pružiti priliku ljudima u Srbiji da pokažu političarima u kakvoj Srbiji žele da žive: stabilnoj i naprednoj Srbiji u harmoniji sa susednim zemljama i Evropom ili izolovanoj, ekonomski oslabljenoj Srbiji u stalnom konfliktu", rekao je Solana u intervjuu "CG Ekonomistu" koji izlazi u ponedeljak.

Na pitanje šta bi savetovao građanima Srbije u vezi s Kosovom i evropskim integracijama, Solana je rekao da bi im savetovao da u ovom važnom trenutku za njihovu zemlju sarađuju sa međunarodnim institucijama i organizacijama koje im mogu pomoći da dođu do mirnog rešenja.
"Moja preporuka je da sarađuju sa relevantnim činiocima u pronalaženju mirnog rešenja. Potrebna su nam rešenja koja će poboljšati stabilnost regiona i unaprediti kvalitet života svih stanovnika", naglasio je Solana i dodao da je "u krajnjem smisao proširenja EU u tome".

"EU je zajednica zemalja koje napreduju zahvaljujući dogovorenim rešenjima. Ovaj pristup je stvorio stabilnost, predvidivost i mir u Evropi. Nudimo šansu zemljama zapadnog Balkana da budu deo toga, jer EU nije potpuna bez njih. Ali na zemljama regiona je da odluče da li će biti deo ove saradnje ili ne", kazao je Solana.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE