• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Odbrana Stanišića traži odlaganje suđenja

Odbrana Jovice Stanišićauložiće žalbu na odluku sudskog veća Haškog tribunala da suđenje Stanišiću i Simatoviću počne u ponedeljak.

 Hag: Odbrana Stanišića traži odlaganje suđenja Izvor: MONDO

Odbrana Jovice Stanišića najavila je da će uložiti žalbu na odluku sudskog veća Haškog tribunala da suđenje Stanišiću i saoptuženom Franku Simatoviću Frenkiju počne u ponedeljak 14. aprila.

U podnesku sudskom veću, branilac Hert-Jan Knops zatražio je i da početak suđenja bude odložen dok apelaciono veće Tribunala ne presudi o žalbi.

Odbrana žalbu zasniva na nalazu psihijatra Jozefa De Mana, koga je Tribunal pozvao da pregleda optuženog, da je Stanišić, usled psihotične depresije, u ovom trenutku nesposoban za suđenje i da je za lečenje potrebno tri do šest meseci.

Holandski advokat Knops ocenjuje i da je sudsko veće nalogom da optuženi proces privremeno prati preko video veza iz sudskog pritvora u Sheveningenu, praktično odlučilo da Stanišiću sudi u odsustvu, iako je to nemoguće po statutu Tribunala.

Insistiranje da Stanišić iz bolesničke postelje prati suđenje ometaće i produžiti i njegov oporavak i sam proces, navodi odbrana u podnesku.

Branilac Knops podseća i na nalaz psihijatra De Mana da Stanišić nije u stanju da daje savete advokatma, niti da sam svedoči u svoju odbranu i upozorava da bi zbog toga suđenje moglo biti nepravično.

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Uz protivljenje predsedavajućeg Patrika Robinsona, sudsko veće je prošlog utorka glasovima sudija Pedra Davida i Mišel Pikar ostalo pri ranijoj odluci da je Stanišić sposoban da mu se sudi, uprkos suprotnom nalazu psihijatra De Mana.

Ranije su lekari kod Stanišića dijagnostikovali hronično oboljenje organa za varenje i kamen u bubregu.

U odluci o početku suđenja donetoj u sredu, sudsko veće je podsetilo da je suđenje trebalo da počne 10. marta i da je tri puta odlagano zato što je Stanišić bolestan, a nije želeo da se odrekne prava da bude prisutan u sudnici.

U takvoj situaciji, prema odluci sudija, opravdano je odstupanje od primene prava Stanišića da bude prisutan u sudnici, zato što njegova bolest ometa drugo pravo optuženih na brzo i pravično suđenje.

Sudije su stoga naložile da bude uspostavljena video veza između sudnice i pritvora preko koje će Stanišić moći da prati suđenje.
Njemu će, po odluci, biti omogućeno i da telefonom komunicira sa svojim braniocima koji će tokom procesa biti u sudnici.

Kako je saopštio Tribunal, sudsko veće je podvuklo da to nije trajno rešenje i da će Stanišić morati da bude prisutan u sudnici ako bude u stanju za to.

"Ako to ne bude učinio, a bude sposoban da prisustvuje suđenju, to će se protumačiti kao njegovo odricanje od prava da bude prisutan", naglasile su sudije.

(Beta/ww.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE