• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratnici u kriminal: Ko je zakazao?

Autor mondo.ba

U posljednje vrijeme Banjaluku je potreslo nekoliko slučajeva u kojima su počinioci već godinama dobro poznati istražnim organima.

 Republika Srpska kriminal kriminalci povratnici Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Jedan od najdrastičnijih primjera je Emilio Baldo, osumnjičeni za prošlosedmično ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, koji je ranije osuđivan za veći broj oružanih pljački, a 2006.godine je uoči izricanja presude pokušao pobjeći iz sudnice.

Takođe, u razmjeni vatre tokom ubistva Krunića, ubijen je jedan od napadača Željko Kovačević, koji je iza sebe imao debeo dosije, a iz zatvora je izašao četiri mjeseca prije likvidacije. 

Javnost su ove sedmice šokirali uznemirujući snimci psihičkog i fizičkog maltretiranja dvojice mladića, za koje je osumnjičen Dejan Kostić zvani Dela iz Banjaluke. Njemu je u utorak, zbog sumnje da je počinio krivična djela nasilničko ponašanje i neovlašteno fotografisanje, određen jednomjesečni pritvor.

Kako Mondo nezvanično saznaje, u pravosudnim organima je 19 različitih izvještaja za 20 djela protiv Kostića. Izvještaje su, kako saznajemo, podnosile Policijske uprave Banjaluka i PU Prijedor zbog izazivanja opšte opasnosti, razbojništva, ugrožavanja sigurnosti, nanošenje teških tjelesnih povreda... Osim toga, Kostić je nekoliko puta pravosnažno osuđivan, a 2012. godine za pokušaj teškog ubistva je osuđen na pet godina zatvora. Takođe, trajno mu je oduzeto oružje zbog prekršaja iz Zakona o oružju i municiji.

Za godinu dana 345 povratnika u kriminal

Prema podacima Policijske uprave Banjaluka prošle godine je evidentirano 345 povratnika u izvršenju krivičnih djela. 

"Na području Policijske uprave Banjaluka, u vremenskom periodu od januara do marta 2019. godine evidentirano je ukupno 69 povratnika u izvršenju krivičnih djela, dok je u uporednom periodu 2018. godine, evidentiran 91 povratnik. U 2018. godini na području Policijske uprave Banjaluka ukupno je evidentirano 345 povratnika," istakla je za Mondo Marija Markanović, portparolka PU Banjaluka.

Psiholog i sudski vještak Aleksandar Milić smatra da su, kada su u pitanju povratnici u kriminal, zakazali sa jedne strane prevencija odgoja, a sa druge represivne mjere.

"Veliki broj povratnika u vršenju krivičnih djela je zabrinjavajući. Sa jedne strane razlog je sporo procesuiranje i neadekvatne represivne mjere ili neefikasne sankcije. Sa druge, zatajila je i prevencija odgoja, od školskog uzrasta pa nadalje. Nema dovoljno angažovanosti u produktivnim aktivnostima osoba delikvetnog ponašanja, pa sa starijim uzrastom rastu agresivni motivi i agresivni naboj", smatra Milić.

B.S.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cc

Zakazala,drzava,vlada,sud i tuzilastvo.Povecajte maksimalno, visine kazni.Bice onda rezultata.Kao i za vozace itd.

MONDO REPORTAŽE