• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Norveška će izručiti Srbiji optuženog za Ovčaru

Odluka norveške vlade da izruči imigranta je presedan, s obzirom da su norveški sudovi do sada odbijali ekstradiciju lica sa teritorije te zemlje.

 Norveška će izručiti Srbiji optuženog za Ovčaru Izvor: MONDO

Norveška vlada je odlučila da Srbiji izruči Damira Siretu osumnjičenog za ratni zločin počinjen na poljoprivrednom dobru Ovčara 1991. godine, saopštilo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

O zahtevu Srbije norveška vlada je odlučivala u petak 11. aprila, a Sireta će srpskim pravosudnim organima biti izručen najkasnije za mesec dana.

"Tokom procesa 'Ovčara' pred Većem za ratne zločine okružnog suda u Beogradu, došlo se do podataka da je Damir Sireta, kao pripadnik teritorijalne odbrane Vukovara odgovoran za ubistvo preko 200 hrstavskih ratnih zarobljenika i ranjenika u hangaru i nad jamom na Ovčari 1991. godine", navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo je potom pokrenulo istragu tokom koje je prikupljeni dokazi koji terete Siretu, u odsustvu mu je određen pritvor i raspisana međunarodna poternica.

Sireta je uhapšen u Norveškoj decembra 2006. godine, a izručenje su tražile i Srbija i Hrvstska. "Odluka norveške vlade da imigranta Siretu izruči Srbiji je presedan, s obzirom da su norveški sudovi do sada odbijali ekstradiciju lica sa teritorije te zemlje", navedeno je još u saopštenju Tužaštva.

Pred većem za ratne zločine u Beogradu u toku je ponovljeno suđenje za zločin na Ovčari pošto je Vrhovni sud Srbije decembra 2006. godine ukinuo presudu i vratio predmet Veću.

Prvostepena presuda doneta je 12. decembra 2005. godine. Za zločin na Ovčari, osuđeno je 14 osoba, a dvojica su oslobođena. U odvojenom suđenju na 20 godina zatvora osuđen je i Saša Radak.

Prošle nedelje Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Milorada Pajića koji se u međuvremenu nastavio u Velikoj Britaniji.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE