• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije planiran novi predstavnik Ban Ki-Muna za Kosovo

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ne razmišlja o imenovanju eventualnog novog posrednika za Kosovo.

 Nije planiran novi predstavnik Ban Ki-Muna za Kosovo Izvor: MONDO

To je rečeno Tanjugu u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

"Ta nagađanja nisu tačna. Trenutno ne postoje planovi da se imenuje novi specijani pregovarač", rekao je Tanjugu Banov portparol Brendon Varma, povodom medijskih spekulacija da će generalni sekretar UN imenovati Žan Mari Genoa za eventuanog novog posrednika između Beograda i Prištine.

"Geno će možda uskoro doći u region, ali u svojstvu šefa mirovnih operacija UN, a ne kao specijalni izaslanik ili novi posrednik", rekao je Varma.

Londonski "Tajms" je, posle prošlonedeljne posete Bana Moskvi, objavio da bi on uskoro mogao da imenuje pregovarača sa zadatkom da ponovo pokrene pregovore Beograda i Prištine, navodeći da bi na tu dužnost mogao biti imenovan Geno, kojem uskoro ističe mandat podsekretara UN za mirovne operacije.

Banov portparol Brendon Varma nije potvrdio ni izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Dimitrija Rupela o tome da Generalni sekretar UN ima "neke nove ideje" o Kosovu.

"Mislim da je to pobrkano sa jednim starijim izveštajem slovenačke novinske agencije STA", kazao je Varma, podsećajući na vest prema kojoj je krajem marta Rupel govorio o tome da će Slovenija, kao predsedavajući EU, pripremiti saopštenje o Zapadnom Balkanu koje će sadržati "neke nove ideje".

Agencije su, međutim, u nedelju prenele da je šef slovenačke diplomatije, posle razgovora u Njujorku sa generalnim sekretarom UN, rekao da Ban ima nekoliko novih ideja u vezi s pitanjem Kosova I Metohije.

"Iz razgovora (sa Banom) se videlo da on ima nekoliko novih ideja, čemu ćemo i mi u EU morati da posvetimo pažnju i da ih razmotrimo", rekao je ministar Rupel, koji je i predsedavajući Saveta ministara Evropske unije, a to je prenela agencija STA.

Rupel je tada takođe najavio da će narednih dana i nedelja biti još nekoliko razgovora na temu napora koje treba preduzeti u vezi s Kosmetom, demantujući da se razmišlja o podeli Kosova, o čemu se špekulisalo u javnosti.

Rupel i Ban su, u razgovoru o zapadnom Balkanu i Kosovu, ukazali na potrebu za saradnjom svih aktera radi pronalaženja rešenja za pokrajinu.

"Obojica smo naglasili da je potrebno zajedničko delovanje... kako bismo rešili probleme koji nisu samo evropski", izjavio je šef slovenačke diplomatije, a prenela nemačka radio stanica "Dojče vele".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE