• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH konfuzna i neodrživa

BiH ide na sjednicu Generalne skupštine UN-a na konfuzan i neorganizovan način, bez stava, izjavio Milorad Dodik.

 Dodik: BiH konfuzna i neodrživa Izvor: MONDO

Bosna i Hercegovina (BiH) ide na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), na čijem dnevnom redu će biti Rezolucija Srbije o Kosovu, na konfuzan i neorganizovan način, bez stava, izjavio je danas u Užicu premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

"To govori kakva je BiH u suštini, konfuzna, nikakva, neorganizovana i politički neodrživa u budućnosti, bez jasnog stava i principa koji podrazumijeva da, braneći svoj teritorijalni integritet, brani i teritorijalni integritet svih drugih zemalja, ne samo Srbije", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Rezolucija o Kosovu, koju je Srbija podnijela Generalnoj skupštini UN, bila tema sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj je srpski član Nebojša Radmanović, shodno tome što BiH nije priznala Kosovo, tražio da je BiH podrži.

Taj prijedlog je odbijen, napomenuo je Dodik, jer ga predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Predsjedništvu BIH nisu prihvatili.

"Željku Komšiću i Haris Silajdžiću su puna usta teritorijalnog integriteta BiH, a sa druge strane, kada treba da zaštite teritorijalni integritet susjedne države Srbije, nisu prihvatili taj prijedlog", ukazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to pokazuje konfuznost i neorganizovanost BiH.

Povodom predstojećih izbora u BiH, Dodik je rekao da je politička situacija stabilna i da RS mirno ulazi u predizbornu kampanju.

"Ovo je jedna od najmirnijih političkih kampanja, koje smo imali do sada, možda zbog činjenice da se predosjeća rezultat", ocenio je Dodik.

Kao kandidat za predsjednika RS, Dodik je uvjeren u svoju i pobjedu njegove partije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dodik je istakao da je fokus njegove političke borbe egzistencija RS i odbrana njenog ustavnog položaja, u okviru Dejtonskog sporazuma.

"Mi podržavamo slovo Dejtonskog sporazuma, a ne duh Dejtona, koji su proteklih godina promovisali razni stranci, koji su upravljali BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovoj ocjeni, politička situacija u drugom entitetu, Federaciji BiH, neće se stabilizovati u okviru biračkog tijela bošnjačkog naroda.

Ono će, smatra Dodik, biti još više heterogeno, sa četiri do pet političkih faktora na sceni, potpuno razjedinjenih.

"Jedino što ih okuplja je mržnja prema RS i zahtjev, javni i nejavni, da RS, ako ne može biti ukinuta, bar da bude smanjena, ali mi vrlo dobro znamo kako ćemo kroz tu situaciju", rekao je Dodik.

On je ocijenio da će izbori u BiH proteći u mirnoj atmosferi, da će biti fer i legitimni i odraziti demokratsku volju građana RS i BiH.

Boris Tadić ocijenio je da su odnosi Srbije i BiH u usponu i da će Srbija poštovati sve odluke koje usvoje dve entiteta i tri naroda u toj zemlji.

Tadić je ocijenio da je "nedovoljna jasnoća u odnosu prema integritietu Srbije veoma opasna i nikom ne doprinosi, a prije svega predstavlja problem samoj BiH. "

"Taj odnos je opasan i kontraproduktivan", rekao je Tadić i pozvao sve političke faktore u BiH da pokažu punu ozbiljnost, jer Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Vidjećemo kako će se ponašati. Nismo iskazivali zadovoljstvo izjavama stalnog predstavnika BiH u SB u UN, iako smo podržali njegov izbor", dodao je Tadić.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE