• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voz "ćiro" stigao u Višegrad

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić svečano su danas u Višegradu pustili u saobraćaj obnovljenu trasu pruge uskog kolosjeka Mokra Gora-Višegrad.

 Voz "ćiro" stigao u Višegrad Izvor: MONDO

Premijer Dodik je ocijenio da se političari mjere ne po izgovorenim riječima, već po djelima koja ostave iza sebe.

"Jednom su mi Višegrađani rekli da bi željeli da se obnovi pruga od Vardišta do ovoga grada. Uradili smo to i `ćiro` je došao u Višegrad. Mislim da smo učinili dobro djelo", naglasio je premijer Srpske na današnjoj svečanosti.

Dodik je pojasnio da je u ovaj projekat uloženo 12 miliona KM, a u njegovoj realizaciji zajedno su učestvovali Vlada RS, Željeznice RS i opština Višegrad.

Govoreći o današnjim razgovorima sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Užicu, Dodik je rekao da je bilo govora o izgradnji autoputa Požega - Višegrada, dužine oko stotinu kilomatra, odakle bi u budućnosti ovaj grad bio povezan modernim saobraćajnicama sa Hercegovinom i primorjem.

"Kad sakupimo sredstva za realizaciju tog projekta, onda ćemo ga i realizovati, a planiramo da je to moguće za narednih deset godina", dodao je Dodik.

Na svečanosti dočeka voza u Višegradu, Tadić je rekao da dolazak `ćire` sa Šaragan u grad pored Drine nema samo simboličan značaj spajanja Srbije i RS, već i ekonomski značaj, jer je Šarganska osmica u Mokroj gori proteklih godina ostvarivala značajnu dobit.

Načelnik opštine Tomislav Popovića rekao je novinarima da će dolazak "ćire" u Višegrad poboljšati bogatu turistički ponudu grada, a cijeloj regiji donijeti bolje dane.

Legendarnog "ćiru" danas je dočekalo nekoliko hiljada Višegrađana, a dočeku su prisustvovali i brojni građani iz susjednih opština i penzionisani željezničari.

Pruga uskog kolosijeka na dionici Višegrad - Mokra Gora, na teritoriji RS duga je 18,1 kilometar.

Na pruzi postoji devet tunela čija ukupna dužina iznosi 1 419 metra, 12 mostova ukupne dužine od 293 metra, da ima 52 propusta, a da je izrađeno i 6 000 metara potpornih zidova.

Obnovljena trasa uskotračne pruge od Višegrada do Vardišta spojena je sa Muzejsko-turističkim kompleksom "Šarganska osmica" u Mokroj Gori, na kome od 1. septembra 2003. godine saobraćaju "ćirine " kompozicije.

Stari voz, koji vuče lokomotiva parnjača, po zahtjevima ljubitelja starih pruga od 28. avgusta 2008. dolazi sa "Šarganske osmice" i do manastira Dobrun.

Prugu Sarajevo - Višegrad izgradila je 1906. godine Austrougarska monarhija i u to vrijeme je ovo bila najskuplja saobraćajna investicija na svijetu. Prvi voz iz Višegrada prema Užicu pošao je 1925. godine.

Ova pruga je odlukom tadašnjih vlasti Jugoslavije, ukinuta 1978. godine s obrazloženjem da je neisplativa investicija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE