• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: BiH i dalje vjerodostojan kandidat za EU

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je BiH i dalje vjerodostojan kandidat za evroatlantske integracije.

 Incko: BiH i dalje vjerodostojan kandidat za EU Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, zbog unutrašnjih političkih okolnosti do sada nije bila u mogućnosti da u potpunosti iskoristi prilike koje nudi poboljšana klima u regionu, što je moguće promijeniti.

"BiH može imati koristi od regionalnog okruženja, a Evropska unija može u tome pomoći i BiH se može vratiti na put koji vodi ka prosperitetu i stabilnosti. Taj put je i dalje otvoren", istakao je Incko u obraćanju na međunarodnoj konferenciji u Austriji.

Incko je rekao da se tokom proteklih godina, kada je izgledalo da je moguće početi sa normalizacijom međunarodnog angažmana u BiH, "pojavila nova politička konfiguracija koja je dovela do zastoja", saopšteno je iz OHR-a.

On je rekao da se radi o "štetnom uzmicanju" od pragmatičnog konsenzusa koji je bio doveo do stalnog ekonomskog rasta i podizanja životnog standarda nakon 2000. godine.

"Umjesto toga, posljednje dvije godine karakteriše veliki rast nezaposlenosti u cijeloj zemlji, uz sve veću nesigurnost građana zbog kriminala i korupcije. Politički i parlamentarni zastoj onemogućio je koherentan i efikasan odgovor na ove probleme", rekao je Incko.

Visoki predstavnik je naglasio da se politički propusti koji su uzrokovali ovu krizu ipak mogu ispraviti.

Prema Inckovim riječima, političari u BiH sugerisali su biračima da će jedan dan moći uživati u svim socijalnim i političkim privilegijama, putovati i zapošljavati, te imati ostale privilegije koje imaju i građani u drugim dijelovima Evrope - ali bez provođenja reformi u BiH koje imaju za cilj da postane jedna normalna i moderna evropska država. "To je opasan i štetan politički trik koji mora biti jasno razotkriven", rekao je on.

Incko je dodao da će nakon što vođstvo u BiH bude ponovo usmjerilo svoje napore na provođenje reformi koje će osigurati ulazak u evroatlantske integracije, biti moguće BiH vratiti na pravi put kojim već idu njeni susjedi - ka prosperitetu i stabilnosti, saopšteno je iz OHR-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE