• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turski predsjednik u BiH, Dodik negoduje

Turski predsjednik Abdullah Gul stigao je u Sarajevo u dvodnevnu posjetu našoj zemlji.

 Turski predsjednik u BiH, Dodik negoduje Izvor: MONDO

Za BiH su u ovom trenutku najvažnije evroatlantske integracije, izjavio je danas predsjednik Turske Abdulah Gul tokom susreta sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Berizom Belkićem i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmanom Tihićem.

Gul, koji je predvodio brojnu delegaciju članova parlamenta, ministara i privrednika iz Turske, tokom susreta sa članovima Kolegijuma rekao je da smatra da BiH nema alternativu i drugog puta osim ulaska u EU i NATO, navodi se u saopštenju za javnost Parlamentarne skupštine BiH.

"Tek tada ćemo moći reći da je to stabilna zemlja u kojoj se zatim i sva ostala pitanja mogu lakše riješiti", naglasio je Gul na sastanku sa članovima Kolegijuma kojem je prisustvovao i član Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH sa srednjom i istočnom Evropom Šefik Džaferović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić rekao je da građani BiH prepoznaju napore koje Turska ulaže za stabilnost regiona i za razumijevanje među različitim narodima, religijama i kulturama.

"Smatramo da je ispravan put koji ste odabrali, put da se ne preferira niko posebno, već jedino demokratija i pravda", dodao je Belkić.

Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Sulejman Tihić istakao je da politika turskog rukovodstva vraća Turskoj snagu koju ona treba imati kao regionalna i svjetska ekonomska sila.

"Osim podrške koju pružate BiH, za stabilnost u regionu smatramo veoma važnom i saradnju koju Vaša zemlja ima sa Srbijom i Hrvatskom", istakao je Tihić.

Predsjednik Turske se nakon susreta sa članovima Kolegijuma obratio poslanicima i delegatima Parlamentarene skupštine BiH, predstavnicima svih nivoa vlasti, akademske zajednice i nevladinih organizacija, dodaje se u saopštenju.

Turska smatra da je BiH srce Balkana bez čijeg mira i stabilnosti nema trajnog mira i stabilnosti ni na Balkanu ni u Evropi, izjavio je predsjednik Turske Abdulah Gul u govoru pred visokim zvaničnicima iz zakonadavne i izvršne vlasti BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Gul je u obraćanju, kome nisu prisustvovali srpski zvaničnici, ukazao na važnost očuvanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH, jer se samo cjelovita BiH može integrisati u NATO i EU.

On je rekao da će Turska zajedno sa međunarodnom zajednicom učiniti sve da pomogne BiH na njenom evroatlantskom putu i izrazio očekivanje da će predstojeći izbori biti prekretnica za BiH.

Gul je ocijenio da ostvareni napredak BiH nakon završetka rata nije dovoljan, dodajući da ipak sa optimizmom gleda na razvoj BiH.

"Rat je ostavio traume koje je teško prebroditi što je realnost, a to prolaze i ostale države bivše Jugoslavije", rekao je Gul i poručio da je potrebno usmjeriti se na kompromis i dogovor, da se to ne bi ponovo dogodilo.

Gul je ocijenio da Balkan za Tursku predstavlja "vrata ka zapadu" koja su od velikog značaja, a sve balkanske zemlje "komšije" ove zemlje.

Komentarišući negativne stavove o uticaju Turske na Balkan, Gul je rekao da je za Tursku prioritetan trajni mir, bezbjednost i stabilnost na ovim prostorima, i da ova zemlja želi da na Balkanu vladaju prevenstveno sloga i saradnja, i da sve države okončaju evroatlantske integracije.

Ranije danas predsjednik Turske preporučio je u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH da se mora brzo i hrabro djelovati na putu ka evroatlantskim integracijama.

Gul je rekao da je ova prilika iskorištena da bi se proširila iskustva u međusobnoj saradnji.

"Mi imamo posebne veze sa BiH i spremni smo da proširimo postojeću saradnju, kako političku, tako i ekonomsku", rekao je Gul, dodajući da je nabolji pokazatelj kakvu važnost Turska daje međusobnim ekonomskim vezama sastav njene delegacije koja je danas došla u Sarajevo.

On je istakao da će biti učinjeno sve kako bi se privrednici BiH i Turske podstakli da međusobno više sarađuju.Komentarišući negativne stavove o uticaju Turske na Balkanu, Gul je naglasio da Turska poklanja istu pažnju svim etničkim i vjerskim zajednicama u BiH.

"Suština naše politike jeste uspostavljanje mira, bezbjednosti i stabilnosti, i mi smo u proteklom periodu realizovali niz pozitivnih inicijativa, a sve sa ciljem uspostavljanje trajnog mira, stabilnosti, bezbjednosti u regionu" , naglasio je Gul, dodajući da je Turska balkanska zemlja i da dijeli dobro i zlo sa ostalim državama Balkana. On je rekao da je to i bila osnova njegovog susreta sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i Silajdžićem u Istambulu, i poručio da će takvih susreta biti sve više ubuduće.

"Niko nas ne može spriječiti da međusobno sarađujemo na uspostavljanju mira, stabilnosti i prosperiteta", naglasio je Gul, ocijenivši da BiH sada prolazi kroz specifičan period, jer se približavaju izbori za koje svi žele da prođu u najboljem redu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da je na sastanku velikim dijelom bilo riječi o "kišobranu" bezbjednosti koji pruža NATO i bezbjednosti uopšte u okviru evroatlantskih integracija.

On je zahvalio Turskoj za pomoć  BiH na putu ka EU i NATO-u.

Dodik negoduje zbog posjete

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Turska neprincipijelno miješa u poslove BiH i da je današnji dolazak turskog predsjednika Abhdulaha Gula isključivo vezan za podršku bošnjačkim političkim interesima.

 "Tu podršku mogli smo da vidimo na svim mjestima i multilateralnim sastancima, kao što je Savjet za implementaciju mira, gdje Turska podržava isključivo stavove bošnjačkih političkih predstavnika", rekao je novinarima Dodik komentarišući Gulovu posjetu Sarajevu.

On je istakao da je Turska razradila akcioni plan i aktivnosti koje su usmjerene ka tome da BiH bude unitarna.

Prema Dodikovim riječima, biće potvrđeno da je dolazak Gula isključivo vezan za podršku bošnjačkim političkim interesima, zbog čega se u RS sa rezervom posmatraju namjere Turske.

"Turska želi BiH samo po mjeri Bošnjaka. Ta zemlja ima značajnu ulogu u međunarodnim odnosima, ali to ne znači da mi u RS treba da aplaudiramo njihovim skrivenim političkim namjerama", dodao je Dodik.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE