• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majke Srebrenice otjerale generala Morijona

Francuski general Filip Morijon je istjeran iz Memorijalnog centra Potočari pošto ga majke stradalih Bošnjaka smatraju odgovornim za genocid.

 Majke Srebrenice otjerale generala Morijona Izvor: MONDO

"Srebreničke majke" mu nisu dozvolile da oda poštu Bošnjacima stradalim u zločinu koji je počinjen 1995. godine.

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović izjavila je da je general Morijon najavio posjetu, ali da su one odgovorile da je on nepoželjan u Potočarima.

"Nije se smio sastati s nama i došao je ovdje prije nego što je bilo najavljeno. Kad smo ga vidjele u Memorijalnom centru istjerale smo ga. Ovo je naše hodočašće, a nije mjesto gdje treba da dolaze oni koji su odgovorni za genocide. Morjion je jedan od onih koji je mogao spriječiti genocid, a nije to učinio. Otišao je bez riječi put Bratunca i ne znamo gdje će kasnije biti", prenijela je agencija Fena izjavu Hatidže Mehmedović.

Ni majke iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" nisu dozvolile Morijonu da im se obrati i poručile mu da je nepoželjan i da ide iz Srebrenice.

Kako se navodi u izvještaju, bivši francuski komandant UNPROFOR u Srebrenicu je došao privatnim automobilom u društvu jednog novinara i prevodioca.

Osim što su Morijona istjerale iz Memorijalnog centra, majke generalu nisu dozvolile ni da govori: dok su novinari postavljali pitanja one su neprestano dobacivale, navodi portal Sarajevo-x.com.

Ipak, general je uspio da kaže da osjeća veliku odgovornost za sve što se desilo jula 1995. godine, iako je 1993. godine smijenjen sa mjesta komandanta UNPROFOR i vraćen u Francusku.

"Da sam znao šta će se desiti, te 1993. godine bih ostao u Srebrenici", rekao je Morijon novinarima.

On je dodao da krivicu podjednako snose i UN i tadašnje bosanske vlasti, i napomenuo kako se genocid u Srebrenici mogao spriječiti.

Francuski general Morijon je devedesetih godina bio komandant UNPROFOR-a i mnogi Bošnjaci ga optužuju da nije spriječio zločin u Srebernici i da je "prosrpski propagandista".

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE