• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH u decembru u bezviznom režimu?

Nakon pozitivne poruke Evropskog parlamenta stvorena izvjesna mogućnost za građane BiH da sredinom decembra mogu putovati bez viza u zemlje EU

 BiH u decembru u bezviznom režimu? Izvor: MONDO

Nakon pozitivne poruke Evropskog parlamenta da je BiH ispunila uslove za ukidanje viznog režima, stvorena je izvjesna mogućnost za građane BiH da sredinom decembra praktično mogu putovati bez viza u zemlje EU, rekao je Srni predsjedavajući Komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.

On je ocijenio da je bila očekivana poruka Komiteta za pravdu, slobodu i bezbjednost Evropskog parlamenta da je BiH ispunila uslove za ukidanje viznog režima.

"Prije dva dana iz BiH je otišla dobra vijest da je ispunjen i posljednji uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH i bilo je očekivati od Evropske komisije da da pozitivnu preporuku za Evropski parlament", rekao je Genjac.

On je napomenuo da je neophdono da se ispoštuje procedura u Evropskom parlamentu koja je prilično složena i koja zahtijeva da to pitanje prođe kroz još jedan komitet u Evropskom parlamentu i istovremeno proceduru u Evropskom savjetu.

Reuf Bajrović, politički analitičar blizak SDP-u BiH, izjavio je Srni da su predstavnici Evropske komisije donijeli pravu odluku jer su građani BiH još krajem prošle godine zaslužili da zajedno sa ostalim u regionu dobiju liberalizaciju viznog režima.

"Uprkos ovoj vlasti konačno bismo dobili liberalizaciju viznog režima i to je jako dobra vijest. Kada je krajem prošle godine donesena odluka da BiH ne budu među zemljama čiji su građani dobili mogućnost da putuju bez viza bilo je jasno da je Evropska komisija napravila grešku", smatra Bajrović.

On je dodao da je Evropa nagradila vlasti u BiH 2008. godine kada je omogućeno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uprkos činjenici da nisu ispunjeni uslovi, što je bila ogromna greška.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija napravila je kolosalnu grešku kada je krajem prošle godine kaznila narod a nagradila vlasti.

"Tako da u tom kontekstu možemo gledati na stav članova Evropskog parlamenta koji daju podršku namjeri ukidanja viza građanima BiH ali žele pričekti rezultati oktobarskih izbora", smatra Bajrović.

Izbori, pa ukidanje viza?

Većina članova Evropskog parlamenta, odakle se daje velika podrška namjeri da se BiH ukinu vize, želi da pričeka rezultate oktobarskih izbora.

Potpredsjednik druge po redu najveće političke grupe socijalista Hanes Svoboda rekao je da bi "poslije izbora, kad parlament stane iza važnih mjera, trebalo naći rješenje i ukinuti vize za građane BiH", javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Prema riječima jednog diplomate, neke zemlje članice Evropske unije, kao što su Njemačka i Holandija, iako ne vezuju ukidanje viza sa rezultatima izbora, žele se uvjeriti da će nova vlast poštovati dogovorene mjere i standarde koji su doveli do ukidanja viza.

Većina članova Evropskog parlamenta slaže se da ukidanje viza za građane BiH treba očekivati do kraja ove godine, a da je ukidanje viznog režima u oktobru ili novembru, ipak, manje vjerovatno, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Mogućnost da se vize ukinu u oktobru ili novembru pomenuta je u neformalnim razgovorima nekih diplomata i članova Evropskog parlamenta, ali nije se uspjela nametnuti kao dominatna tema u evropskim krugovima.

Neimenovani diplomata Evropske komisije izjavio je da "radni dokument" koji je juče predstavljen u Evropskom parlamentu, "nije u potpunosti dovršen" i da će finalna, pisana, verzija, biti data na uvid za dvije sedmice.

On je dodao da "svi uslovi u potpunosti moraju biti nedvosmisleno ispunjeni za sklapanje sporazuma kojim bi se ukinule vize za putovanja u evropske zemlje šengenskog kruga".

Diplomata je dodao da je ukidanje viza pred BiH, ali da u ovom trenutku još ne može da kaže kad će to tačno biti.

Predstavnica Evropske komisije juče je u Evropskom parlamentu iznijela usmenu verziju izvještaja o nalazima ekspertskih misija koji su u avgustu bili u BiH i u Albaniji.

Istakla je napredak u BiH u usvajanju i provođenju zakona u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i napredak u borbi protiv korupcije.

Navela je da postoji bolja razmjena povjerljivih podataka između tužilaštava i policije. Podsjetila je da će Evropska komisija budno pratiti primjenu zakona i dogovorenih mjera ne samo do momenta ukidanja viza, nego i poslije toga.

Jučerašnja diskusija u Komitetu za građanske slobode i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, bila je obilježena pozitivnim i ohrabrujućim tonovima svih parlamentaraca, osim Holanđanina Van den Stupa, koji je nalaze izvještaja procijenio nezadovoljavajućim.

Van den Stup je u svojoj zemlji član kontroverzne Partije Slobode Gerta Vildersa, koju mnogi u Evropi smatraju rasističkom i ksenofobnom zbog stavova prema imigrantima, proširenju EU i vjerskoj netoleranciji.

Osim Albanije i BiH, na jučerašnjoj raspravi bilo je pomenuto i Kosovo. Slovenački izvjestilac Evropskog parlamenta za vize Tanja Fajon rekla je da Kosovo ne smije da ostane "crna rupa" na Balkanu i Evropi, odnosno da mora da se pronađe rješenje iz tamošnje građane.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE