• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac: Barašin “štiti” Dudakovića

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin smišljeno i svjesno odugovlači istragu protiv Atifa Dudakovića, izjavio Staša Košarac.

 Košarac: Barašin “štiti” Dudakovića Izvor: MONDO

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin smišljeno i svjesno odugovlači istragu protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, čovjeka pod čijom komandom su u ljeto i jesen 1995. godine opustošene zapadnokrajiške opštine, a sa vjekovnih ognjišta protjerano 120 000 Srba, rekao je Srni rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske (RS) Staša Košarac.

"Ukoliko Tužilaštvo BiH uskoro ne podigne optužnicu protiv Dudakovića, neće nam preostati ništa drugo nego da zatražimo da Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) preispita rad glavnog tužioca BiH Milorada Barašina", naglasio je Košarac.

On je istakao da je za srpske žrtve i institucije Srpske neprihvatljiva činjenica da se unedogled vodi istraga protiv Dudakovića koja još nije dobila zadovoljavajući epilog. Drugim riječima, poručio je Košarac, ne postoji niti jedan dovoljno dobar razlog zbog kojeg ovaj bošnjački general još nije završio na optuženičkoj klupi.

"Činjenice su neumoljive, bez obzira na to što Barašin tvrdi da, navodno, video-snimci nisu dokaz. Ako nisu video-snimci, onda svakako jesu fakta - samo u septembru i oktobru 1995. godine 892 srpska borca i civila vodila su se kao nestala, a za ove tvrdnje postoje obdukcioni nalazi u kojima se jasno vidi da su zarobljeni Srbi bili svirepo mučeni prije egzekucije. Od tog broja, pronađeni su posmrtni ostaci 671 lica, dok se za ostalima još traga", precizirao je Košarac.

On je dodao da Dudakovića za zločine nad Srbima tereti i dokazni materijal koji obuhvata izjave svjedoka, kao i pisane dokumente Petog korpusa o zauzimanju zapadnokrajiških opština.

Košarac je ponovio da slučaj Dudaković, nažalost, nije jedini zbog kojeg srpske žrtve teško da mogu vjerovati u iskrene namjere Tužilaštva BiH da procesuira odgovorne za ratne zločine bez obzira na vjersku pripadnost počinilaca, odnosno žrtve.

"Sjetimo se da je krajem prošle godine, međunarodni tužilac Dejvid Švendiman obustavio istragu u slučaju `tuzlanska kolona`, jer, navodno, prikupljeni dokazi nisu potkrijepili tužbu. Takođe, nejasno je kako ni do danas, pored brojnih dokaza, nema pravde za 42 ubijena vojnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici", rekao je Košarac.

Nisu li ovo, upitao je Košarac, dovoljni pokazatelji da "sarajevski Hag", po uzoru na imenjaka u Holandiji, sudi po dvostrukim aršinima i po već utvrđenom scenariju u kojem su Srbi loši momci, a Bošnjaci žrtve koji su ruke okrvarili tek u sporadičnim incidentima i da kao takvi nisu vrijedni pažnje ovdašnjih djelioca pravde.

Tim MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina podnio je još u septembru 2006. godine Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Dudakovića i još 12 pripadnika Petog korpusa, osumnjičenih da su u vojnim akcijama "Grmeč 94" i "Sana 95" počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, povrede zakona i običaja rata.

Izvještaj je dopunjen u oktobru 2009. godine, a krivičnu prijavu protiv Dudakovića 2006. godine podnijeli su i tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE