• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD "ruši" zakon o popisu?

Skupština RS u utorak donosi konačni stav oko popisa stanovništva u BiH. Ivanić: Poslušaću većinu. Šaraba: Ne menjam mišljenje. Majkić: Jedinstven stav

 SNSD "ruši" zakon o popisu? Izvor: MONDO

Posljednji čin usvajanja Zakona o popisu stanovništva BiH, u sadašnjem sazivu političara prije novih izbora u oktobru, biće odigran u utorak u Narodnoj skupštini RS.

Parlament RS trebalo bi u utorak da zauzme jasan i zvaničan stav oko Zakona o popisu stanovništva BiH. Ovaj zakon je još jednom pao u Domu naroda Parlamenta BiH i to pre pet dana, jer su delegati SNSD napustili sjednicu i tako onemogućili usvajanje zakona za koji su namjeravali da glasaju pored Bošnjaka i Hrvata i srpski delagati Mladen Ivanić iz PDP i Slobodan Šaraba iz DP.

U SNSD kažu da je nedopustivo da pojedini srpski delegati glasaju za zakon o popisu BiH jer on očigledno ide na štetu Republike Srpske i da su kako bi spriječili usvajanje ovog zakona i napustili posljednju sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH. Tako će, prema sadašnjoj situaciji, završnu riječ oko budućeg stava srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, biti donijeta u Narodnoj skupštini RS, poručuju iz SNSD.

Mladen Ivanić, poslanik u Domu naroda Paralamenta BiH i predsjednik PDP kaže za „Novosti“ da će ispoštovati odluku Narodne skupštine RS kakva god da bude, pa iako se i ne slaže sa njom.

"Mislim da će NSRS usvojiti odluku da se ne podrži zakon o popisu stanovništva BiH, jer to SNSD traži. Ne slažem se sa stavom SNSD i smatram da će sa takvom odlukom na snazi ostati popis iz 1991. godine, a što ide na štetu RS. Ja ću da ispoštujem odluku NSRS kakva god bude bila, ali smatram da ne usvajanje zakona o popisu B iH samo može da šteti RS i to je moj konačni stav. Ne vjerujem da ću se pojaviti u Narodnoj skupštini RS u utorak kada će se odlučivati o podršci zakonu o popisu na nivou BiH, jer nikakva poziv od rukovodstva Skupštine nisam dobio", poručio je Ivanić.

S druge strane, poslanik DP u Domu naroda Parlamenta BiH Slobodan Šaraba kaže da će on ostati i dalje pri stavu da treba usvojiti zakon o popisu stanovništva na nivou BiH.

"Naravno, ukoliko se usvoji moj amandman da se briše član 48. ja ću glasati za zakon, a ukoliko ovaj član ostane onda ću ipak biti uzdržan, ali neću glasati protiv zakona. Što se tiče predstojećeg zasedanja Narodne skupštine RS, po pitanju zakona o popisu dolazim na sjednicu, ali smatrm da to neće biti stav NSRS već samo SNSD, koji očigledno želi na sve načine da organizuje popis u RS i tako uzme 18 miliona maraka iz budžeta", ističe Šaraba.

Dušanka Majkić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i član SNSD, kaže da očekuje odluku NSRS koja će biti protiv sadašnjeg prijedloga zakona koji sadrži sporni član 48.

"Ovdje su moguća dva scenarija. Prvi je da se sazove sjednica Doma naroda na kojoj će se odbaciti zakon o popisu, a drugi je da se sačeka novi saziv Paralamenta BiH, pa da se dogovore mogućnosti izmjena spornog člana 48. U tom slučaju srpski delegati bi sigurno podržali zakon. Mislim da smo zasada, ipak, bliži rješenju da se sačeka novi saziv Parlamenta BiH nakon izbora i da bio tim rješenjem zakon ostao u životu", tvrdi Majkićeva.

Prema njenim riječima, rasprave oko zakona o popisu stanovništva BiH dovele su do nepotrebnog raskola među srpskim delegatima i suprotstavljenih stavova, a što je veoma loše za RS.

"Interes srpskog naroda i Republike Srpske se brani u Domu naroda Parlamenta BiH i tu ne sme da bude podijeljenih stavova srpskih delegata. Tu svi moramo da djelujemo kao jedan, jer tu se brane interesi RS. S druge strane, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH se radi na interesima političkih partija i to mora da bude jasno svim predstavnicima iz RS", ističe Majkićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE