• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje škola!

Za oko 152.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj danas počinje nastava u školskoj 2010/2011. godini.

 Počinje škola! Izvor: MONDO

U 187 centralnih i 546 područnih škola nastavu će pohađati 105.219 osnovaca, od kojih 10 400 prvačića, a u 91 srednjoj školi 47.999 učenika.

U prvom polugodištu nastava će u svim osnovnim i srednjim školama, kao i u 11 muzičkih škola i četiri obrazovna centra trajati do 30. decembra, a u drugom od 24. januara do 17. juna, odnosno 3. juna za učenike devetog razreda i do 20. maja za maturante u srednjim školama.

Za maturante umjetničkih škola nastava u drugom polugodištu završava se 13. maja, a za ostale učenike umjetničkih škola 10. juna.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva unutrašnjih poslova RS apelovali su na vozače da tokom cijele školske godine, a posebno prvog dana škole pažljivo voze, a MUP će provesti niz aktivnosti s ciljem povećanja bezbjednosti učenika u saobraćaju.

Za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola Vlada RS je i ove godine obezbijedila besplatne udžbenike koji će 10.400 učenika prvog i 10.730 učenika drugog razreda dočekati u klupama prvog dana nove školske godine.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture još jednom su pozvali sve učenike osnovnih i srednjih škola da se uključe u akciju "Pokloni knjigu, pomozi drugu", koja predviđa da učenici svoje udžbenike iz školske godine koju su završili poklone mlađim kolegama u školi.

Akcija prikupljanja udžbenika traje do kraja septembra, a škole u kojima se najviše učenika uključi u akciju, Ministarstvo će nagraditi opremanjem informatičkih kabineta i biblioteka.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS Srni potvrđeno je da će u školskoj 2010/2011. godini u 18 osnovnih škola u RS biti organozovan produženi boravak i to u 10 škola u Banjaluci, u tri škole u Prijedoru i po jednoj školi u Rogatici, Doboju, Kozarskoj Dubici, Brodu i Sokocu.

Za učenike koji do škole putuju više od četiri kilometra Ministarstvo prosvjete i kulture i ove godine učestvovaće u sufinasiranju prevoza.



Predstojeću školsku godinu zaposleni u osnovnim i srednjim školama dočekuju sa položenim ispitom osnovnih znanja potrebna za rad na računaru, a resorno ministarstvo u oktobru planira nastavak informatičkog usavršavanja nastavnika.

U škole bi uskoro trebalo da stigne i kineska donacija računarske opreme čija je vrijednost milion evra. Oprema će biti raspoređena u 36 škola, a uz računare, škole će dobiti određeni broj štampača, kamera, laptopa, LCD projektora i LCD televizora, kao i drugu opremu.

Iz Razvojnog programa RS odobreno je ukupno 80 miliona KM za različite projekte u oblasti obrazovanja, od čega oko 41 milion maraka za unapređenje kvaliteta nastave u osnovnom i srednjem obrazovanje, 30 miliona maraka za projekte izgradnje, rekonstrukcije ili sanacije za oko 60 objekata osnovnih škola u RS i 8,2 miliona KM za sanaciju objekata srednjih škola u RS.

Novu školsku godinu u novim, uslovnijim i bezbjednijim, učionicama dočekaće učenici OŠ "Branko Radičević" u Banjaluci, Područnog odjeljenja u Kuljanima pri OŠ "Jovan Dučić" Zalužani i Područne škole u Patkovači, koja radi u sastavu OŠ "Jovan Dučić" Bijeljina, a u toku je izgradnja objekta za Područnu školu Gornja Piskavica pri OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije" Piskavica kod Banjaluke.

U toku je izgradnja Područne škole Donja Bistrica pri OŠ "Jovan Dučić" Lamovita kod Prijedora i Specijalne osnovne i srednje škole "Đorđe Natošević" u Prijedoru, kao i rekonstrukcija i adaptacija objekta OŠ "Sveti Sava" u Bijeljini, zatim sanacija Područnog odjeljenja Stričići pri OŠ "Petar Kočić" Kola kod Banjaluke i izgradnja nove fiskulturne dvorane u Područnom odjeljenju Boškovići pri OŠ "Holandija" u Slatini.

U toku je i obnova krova i sanitarnih čvorova u Područnom odjeljenju Kriškovci pri OŠ "Mladen Stojanović" u Laktašima, izgradnja nove sportske dvorane u OŠ "Sveti Sava" u Brodu, dogradnja dvije učionice, sanacija mokrih čvorova i izgradnja fiskulturne dvorane u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Trebinju i izgradnja centralnog grijanja u Područnom odjeljenju ove škole u Lastvi, zatim izgradnja fiskulturne sale i adaptacija male školske zgrade sa dogradnjom dvije učionice u OŠ "Ivo Andrić" Đulići, Teslić.

Radovi traju i u Srednjoj mješovitoj školi "Nikola Tesla" u Kozarskoj Dubici, Gimnaziji i Srednjoj stručnoj školi "Petar Kočić" u Zvorniku, Elektrotehničkoj i Mašinskoj školi u Prijedoru, Srednjoj školi "Golub Kureš" u Bileći, Srednjoškolskom centru "Pale", Srednjoškolskom centru "Milorad Vlačić" u Vlasenici i Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" u Šamcu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE