• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još jedan svjedok granatiranja Sarajeva

Karadžić je tvrdio da su "svi veliki incidenti u Sarajevu inscenirani", a Ekrem Suljević da je "cijelo Sarajevo bilo meta" srpske artiljerije.

 Još jedan svjedok granatiranja Sarajeva Izvor: MONDO

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, optuženi je tvrdio da su "svi veliki incidenti u Sarajevu bili inscenirani", a svjedok optužbe Ekrem Suljević uzvratio je da je "cijelo Sarajevo bilo meta" srpske artiljerije.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske optužen je za "terorisanje" civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada na stambene četvrti 1992-95. godine.

Unakrsno ispitujući Suljevića, koji je kao član policijske ekipe učestvovao u uviđajima poslije eksplozija u Sarajevu, Karadžić je rekao da su te istrage bile "šlamperaj" i da su sprovođene "u propagandne svrhe" da bi "Srbi bili optuženi".

Suljević je to negirao, rekavši da ni u jednom od izvještaja sa uviđaja koje je sproveo ne piše da su Srbi ispalili granatu već samo iz kog je pravca granata doletjela.

"Ništa nismo radili u propagadne svrhe", kazao je Suljević.

Karadžić je ponovio tvrdnju da su "svi veliki incidenti" u kojima su u Sarajevu poginule desetine civila bili rezultat manipulacije muslimanskih vlasti koje su napadale svoj narod da bi zatim optužile Srbe.

"Cijeli grad bio je meta cijelog rata... Svi smo mi bili žrtve... Vi tvrdite da je sve što je pogađalo vojne ciljeve u gradu ispalila Vojska RS, a da smo mi sami ispalili sve granate koje su izazvale civilne žrtve. To je apsurdno", uzvratio je svjedok.

Optuženi, koji se brani sam, za vrijeme ispitivanja je sugerisao i da Sarajevo nije bilo "bespomoćni grad" nego "logor pun legitimnih vojnih ciljeva".

Suljević je to opovrgavao, citirajući naređenje komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomira Miloševića iz 1994. godine da se artiljerijom u Hrasnici napadnu "najunosniji ciljevi s najviše materijalnih i ljudskih žrtava".

Karadžić je tvrdio da se to naređenje odnosilo na vojne ciljeve i da je bilo posljedica napada Armije BiH tokom primirja iz fabrike Famos u Hrasnici.

Po okončanju Suljevićegov iskaza, tužioci su pred sudije izveli zaštićenog svjedoka koji će iskaz dati na sjednici zatvorenoj za javnost. Suđenje će biti nastavljeno sutra popodne.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, etničko čišćenje nesrba širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE