• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH i Albanija bez viza od Božića

Dvije zemlje su ispunile su sve tehničke uslove za ukidanje viza za zemlje EU izjavila je izvjestilac Evropskog parlamenta za bezvizni režim Tanja Fajon.

 BiH i Albanija bez viza od Božića Izvor: MONDO

Fajon je u intervjuu za radio Slobodna Evropa, kazala danas da se nada da će Evropski parlament o tome glasati krajem septembra ili najkasnije početkom oktrobra. Fajonova je navela da je moguće da unutar Unije postoje politička dvoumljena oko toga.

Izvjestilac EU za bezvizni režim nije mogla da naznači tačan datum ukidanja viza za BiH i Albaniju, ali je rekla da bi se to moglo realno očekivati za kraj godine. Ona sama je predložila da to bude prije Božića.

Fajonova je istakla da je vizna liberalizacija tehnički proces i da nema političkih razloga da se odugovlači ukoliko su svi uslovi za ulazak u bezvizni režim ispunjeni, što je priznala i Evropska komisija.

Uostalom, zaključila je Fajonova, ukoliko bi u igru ušla politička pitanja, Unija bi mogla da izgubi kredibilitet.

I Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, je takođe najavio da bi građani BiH mogli do kraja godine da budu oslobođeni viza za zemlje EU.

Genjac je to najavio u Sarajevu tokom razgovora sa šeficom Odelenja za BiH pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, Paolom Pampaloni.

On je rekao da će će se u Evropskom savjetu 15. septembra održati sastanak Komisije za vize i Komiteta za zapadni Balkan na kome bi trebalo da bude usvojena konačna pozitivna preporuka o liberalizaciji viznog režima za BiH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE