• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević: Cerić stoji iza nereda u Sandžaku

Galijašević je u izjavi Srni rekao da Cerić stoji iza političkih nereda u Sandžaku, te da on nije nikakav vjerski vođa, već korumpirana javna ličnost.

 Galijašević: Cerić stoji iza nereda u Sandžaku Izvor: MONDO

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević smatra da poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić stoji iza političkih nereda u Sandžaku i ističe da se iza komplikovanja sitacija u ovoj oblasti krije namjera da se oslabi pozicija Srbije uoči sutrašnje rasprave o rezoluciji o Kosovu u Generalnoj skupštini UN.

Galijašević je u izjavi Srni rekao da Cerić stoji iza političkih nereda u Sandžaku, te da nije nikakav vjerski vođa, već korumpirana javna ličnost, koja kao takva mora biti podložna kritici.

Situacija u Sandžaku ne bi bila kakva jeste, ocjenjuje Galijašević, da nije postojalo "određeno američko namigivanje da se oteža pozicija Srbije pred raspravu o rezoluciji o Kosovu u Generalnoj skupštini UN".

"Cilj je slabljenje Srbije, radikalizacija muslimana u ovoj državi, pokazivanje njihovih teritorijalnih aspiracija. Srbija je u poziciji da gleda prividni međumuslimanski sukob, čiji je krajnji cilj izazivanje nereda i secesija", smatra Galijašević.

On je ocijenio da Cerićev intervju za današnji "Dnevni avaz" pokazuje da su svi na Balkanu danas žrtve islamskog fundamentalizma i totalnog islama, pri čemu je islam i religija i pravni poredak i politički sistem, gdje ne postoje jasne granice između ovih linija.

Galijašević je rekao da je Cerić prvo izvršio agresiju na muslimane iz BiH u Sandžaku tako što je 400.000 muslimana koji ne podržavaju Muamera Zukurlića, proglasio izdajnicima nazvavši iz "sindrom Sejde Bajramovića".

Cerić je, dodao je on, kao jedinu ispravnu opciju prihvatio Zukurlića i njegove islamiste koji su prije nekoliko dana izašli na ulicu i tražili da im država Srbija bude partner.

"Šta to znači? To je tendencija koja će svaki dan, kada neki hodža formira političku partiju ili neko nacionalno vijeće i uđe u politiku, tražiti da država sa njim razgovara kao sa legitimnim i sebi ravnopravnim partnerom", rekao je Galijašević i dodao da Cerić izdajnicima smatra islamskog poglavara u Srbiji Adema Zilkića i njegove pristalice, kao i legitimne političke predstavnike muslimana Bošnjaka i to dio Socijaldemokratske partije Rasima Ljajića i Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

Galijašević je naveo da su problemi u Sandžaku nešto što se vidi u Palestini, Libanu, gdje iz jednog nepismenog miljea i same vjerske zajednice izrastaju militantne grupe i svojom militantnošću nadoknađuju nedostatak brojnosti.

"Srbija mora Ceriću odgovoriti tako što će zaštiti muslimane Srbije od radikalnih elemenata i zabraniti djelovanje nelegalne islamske zajednice koju vodi Muamer Zukurlić i tako što će Cerića staviti tamo gdje mu je mjesto. Neka Cerić razgovara s kim hoće, ali njemu i Zukurliću partner ne može biti država", naglasio je Galijašević.

On je Ceriću poručio da pita lidere SBiH i SDA Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića zašto mladi muslimani iz BiH pucaju na muslimane u Avganistanu i Iraku i zapitao da li je to cijena koja se Amerikancima plaća za rušenje zajedničkog života na Balkanu.

Galijašević se pita zašto Cerić ne reaguje na zabranu izgradnje minareta u Švajcarskoj i nošenja burki u Francuskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, već se bavi politikom.

Cerić je izjavio da podržava poziv Nacionalnog vijeća Bošnjaka da Brisel što prije pošalje evropske posmatrače u vezi sa situacijom u Sandžaku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE